Tort naleśnikowy na 50-tkę
Od prawie roku Jadłostacja gości w Państwa domach. W cotygodniowych audycjach starałam się przybliżyć Państwu różne kuchnie, od tradycyjnych, poprzez zwykłe do egzotycznych i wykwintnych. Szukałam kulinarnych ciekawostek. Spotykałam wspaniałych ludzi – pasjonatów kulinarnych, i to zarówno profesjonalistów, jak i amatorów.
Mam nadzieję, że niejedno danie stało się inspiracją na codzienny obiad lub wykwintną kolację.
Dziś przypada 50-ty odcinek audycji. A na jubileusz, nawet taki skromny, obowiązkowo musi być tort. Tym razem to ja wcielę się w rolę kuchcika. Przyznam szczerze, że nie piekłam nigdy tortu, dlatego nie porwałam się z motyką na słońce. Mój tort jest prosty i bardzo smaczny. Można go jeść nawet na śniadanie 🙂
Będzie to tort naleśnikowy – na który składają się tzw. amerykańskie „pancakes”. Tym razem w rolę gospodyni audycji wcieliła się moja córka – Paula.
Składniki: 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 2 torebki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 225 ml mleka, 2 żółtka i 1 białko, półtorej łyżki stopionego masła, olej lub masło sklarowane do smażenia. Do posmarowania – nutella, do polania – syrop klonowy.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać żółtka, białko, cukier zwykły i waniliowy, sól, stopione masło oraz mleko. Roztrzepać. Ciasto musi był dość gęste (gdy jest za rzadkie dodać mąki). Smażyć naleśniki na bardzo rozgrzanej patelni. Układać warstwami na siebie, przekładając nutellą i syropem klonowym. Na wierzchu można polać bitą śmietaną.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: