Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Syrop z mniszka lekarskiego

Jedni karczują go ze swoich trawników, uważając za chwast, inni nie mogą się doczekać kiedy zakwitnie. Mowa o mniszku lekarskim, potocznie zwanym mleczem. Mnie do dziś kojarzył się z dzieciństwem, kiedy to z koleżankami plotłyśmy z niego wianki, a z łodyżek robiło się gwizdki. Teraz na mlecz patrzę zupełnie innym okiem. 🙂

Syrop, czy jak kto woli miód z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie na kaszel. Przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.
Mlecz zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości i całe bogactwo składników. Znajdziemy w nim m.in. witaminy: A, B, C i D, oraz minerały: potas, magnez, krzem, żelazo, które wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego. Posiada garbniki, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Ma także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła). W mniszku znajdziemy także związki flawonowe (flawonoidy), które posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia.
Dodatkowo syrop z mniszka lekarskiego obłędnie smakuje. Można go pić profilaktycznie jak syrop, ale też stosować jako dodatek do napojów i sałatek. Pracy z przygotowaniem syropu jest mało, nic to nie kosztuje, a satysfakcja gwarantowana. I w ten oto sposób możemy przygotować sobie fantastyczny lek na przeziębienia.
Przepis na syrop z mniszka zdradziła mi znana olsztyńska blogerka kulinarna – ewape, czyli Ewa Puławska.
Składniki: ok. 500 kwiatów mniszka, pół kilo cukru brązowego, 1 cytryna, trochę świeżego korzenia imbiru.
Zerwać kwiaty i otrzepać z czarnych robaczków. Zalać kwiaty wodą i odstawić na noc. Wycisnąć i odlać wodę do garnka. Wsypać cukier, pokrojoną w plastry cytrynę i parę krążków świeżego imbiru. Gotować 2 dni jak konfitury, tak by syrop zrobił się gęsty. Przelać do słoiczków i pasteryzować, lub wlewać gorący i zakręcać. Przechowywać w lodówce.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji:

 

Więcej w miód, mniszek lekarski
Piernik prababci

Czy ktoś jeszcze umie upiec prawdziwy, babciny piernik? Ku mojemu zaskoczeniu zadania tego podjął się nasz redakcyjny kolega Daniel Wojciechowski. Zainspirowała go stara książka kulinarna, którą...

Zamknij
RadioOlsztynTV