Święto czekolady
12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowe Święto Czekolady. I choć w tej postaci, jaką znamy gości na naszych stołach zaledwie 200 lat, to nie wyobrażamy sobie, by mogło jej zabraknąć. Co prawda specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Jednak nikt nie wiedział jak je67 przyrządzić. Dopiero musiało minąć kilkaset lat, by w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady.
Mimo, że dla wielu jest zmorą w walce z otyłością, to spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. No i co najważniejsze – poprawia nastrój :). Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.
W olsztyńskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych trwają przygotowania do tego święta. Uczniowie przygotowują z czekolad różnych gatunków: pralinki, torciki, ciasteczka, musy, kremy itd… Czekoladowy zawrót głowy. Nad wszystkim czuwa nauczycielka przedmiotu pani Teresa Iwanowska, a prym wiodą uczennice – mistrzynie: Ania Zielnik i Martyna Pawlak.
Przepis na krem czekoladowy z musem malinowym:
Składniki: maliny, cukier puder, łyżeczka żelatyny lub pół galaretki malinowej, 200 g gorzkiej czekolady, 100 g bitej śmietanki, trochę rumu lub likieru pomarańczowego.
Maliny podgrzać z niewielką ilością cukru pudru i przetrzeć. Nakładać na dno pucharków. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub na parze, dodać bitej śmietany, dolać trochę rumu lub likieru pomarańczowego, wymieszać i wyłożyć do pucharków. Można zrobić ozdoby czekoladowe – rozpuszczając czekoladę do temp. 30 st. C, zrobić fikuśne mazańce na papierze pergaminowym i włożyć do lodówki. Gdy zastygnie – dekorować krem z musem malinowym.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: