Ryszard Piórkowski: Trudno mówić o tradycyjnej recepturze, jeśli stosujemy polepszacze
Trudno wyuczyć takich fachowców jak piekarze. Jesteśmy od tego, aby nadzorować przestrzeganie przepisów prawa, informować fachowo i rzetelnie konsumentów o produktach – powiedział Ryszard Piórkowski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Jednym z kluczowych zadań Inspekcji jest dotarcie do małych firm rodzinnych. To właśnie z myślą o nich organizowane są spotkania, na których można uzyskać np. informacje dotyczące prawidłowego oznakowania bochenka chleba.
Część przedsiębiorców ulega presji konkurencji i modzie. Mali producenci często stosują nie do końca rzetelną informację.
Niedawno opublikowany został raport z kontroli produktów spożywczych za ubiegły rok. Zakwestionowana została jedna czwarta przebadanych partii żywności, a u małych producentów np. miodu problemy dotyczyły nawet 80 procent sprawdzonych produktów.
Na raport za 2017 rok trzeba popatrzeć dwojako. Statystyka pokazuje wysoki poziom nieprawidłowości. Nie zawsze jednak np. nieprawidłowe oznakowanie wprowadza konsumenta w błąd i musi wpływać na ewentualne straty.
Nieprawidłowości jest jednak znacznie mniej, a wpływ na to mają prowadzone od lat kontrole i szkolenie.
W 2018 roku przeprowadzono już kontrolę za I kwartał. Producenci już odwołują się od wyników badań laboratoryjnych. Wstępnie jednak wiadomo, że poziom nieprawidłowości w przypadku cech fizykochemicznych sięga około 10 procent i dotyczy m.in. zawyżonej zawartości soli czy tłuszczu.
Do wysłuchania rozmowy z Ryszardem Piórkowskim zaprasza Andrzej Piedziewicz
Autor: A.Piedziewicz
Redakcja: Ł.Węglewski