Rozpoczyna się sezon zbioru winniczków. Region jest przodującym dostawcą
Rozpoczął się sezon zbioru i skupu winniczków, który potrwa do końca maja. Firmy, które uzyskały wymagane zezwolenia, zamierzają pozyskać 312 ton tych ślimaków – podała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie.
Legalne pozyskiwanie winniczków do celów przetwórstwa spożywczego jest możliwe jedynie między 20 kwietnia a 31 maja, ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Zainteresowani zbiorem i skupem musieli uzyskać wcześniej zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska.
W minionym sezonie przy takim samym limicie pozyskano w regionie jedynie 101 ton ślimaków. Na taki wynik miała wpływ pandemia COVID-19, przez którą część zbieraczy została w domach, a być może również warunki atmosferyczne. Zgodnie z prawem, możliwe jest pozyskiwanie jedynie osobników o średnicy muszli większej niż 30 mm.
Województwo warmińsko-mazurskie przez wiele lat było przodującym w kraju dostawcą winniczków. Jednak w latach 2014-2016 oraz w 2019 r. pozyskiwanie ślimaków w regionie wstrzymano z powodu stwierdzenia przez naukowców osłabienia kondycji populacji tego gatunku.
Jako gotowy produkt spożywczy winniczki są eksportowane głównie do Francji, Austrii czy Włoch.
Autor: B. Gajlewska/PAP
Redakcja: M. Rutynowski