Rozpoczyna się połów stynki
Gospodarstwa rybackie na Mazurach rozpoczęły sezon połowów stynki spod lodu.
Pierwsze połowy przeprowadzili na jeziorze Bełdany rybacy z Mikołajek. Za kilka dni na jeziorze Dargin planuje je poławiać gospodarstwo rybackie z Giżycka.
Sieciowe odłowy tego gatunku możliwe są jedynie zimą, gdy ryby łączą się w duże ławice. Mazurscy rybacy muszą czekać aż jeziora będą skute na tyle grubą taflą lodu, aby bezpiecznie wjechać ciągnikami, które przewożą maszyny do wyciągania sieci.
Stynki przypominają wyglądem szprotki. Wyróżnia je charakterystyczny zapach świeżego ogórka i niezwykłe walory smakowe. Jako regionalna potrawa są znane jedynie na Suwalszczyźnie i w części Mazur. Podawane są zwykle smażone, jako czipsy rybne albo w zalewie octowej.
Wielu turystów odwiedzających oba regiony nigdy nie jadło stynek. Świeże są dostępne w restauracjach i smażalniach tylko zimą. Dlatego nie są tak popularne jak sieja czy sielawa. (PAP/karp/łw)