Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 12 °C pogoda dziś
JUTRO: 15 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Rolnicy i naukowcy stawiają na jakość żywności

Na wsi, fot. Łukasz Węglewski

Jakość surowców pochodzenia rolniczego ma kluczowe znaczenie w produkcji żywności.

Coraz częściej stawiamy na ekologię, ale nie dajmy się zwariować – mówi profesor Mirosław Wyszkowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Nie tylko jedzenie ekologiczne jest zdrowe, co pokazują kontrole:

00:00 / 00:00

Podczas konferencji w Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego promowano także jagnięcinę. To zdrowe, dietetyczne mięso – przekonuje profesor Bronisław Borys z Komisji Promocji Mięsa Owczego działającej przy ministrze rolnictwa:

00:00 / 00:00

Planowane są pikniki promujące jagnięcinę na Warmii i Mazurach, do tej pory takie imprezy odbywają się głównie na południu Polski. (kwiat/bsc)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Czy polska szkoła jest bezpieczna?

Z danych policji wynika, że w ostatnich latach odnotowano 25 procentowy wzrost przypadków łamania prawa na terenie placówek edukacyjnych. O blisko 60 procent wzrósł odsetek ciężkich...

Zamknij
RadioOlsztynTV