Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Działdowo, Aktualności, Giżycko, Aplikacja mobilna, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Szczytno, Region, Węgorzewo, Regiony
Promocja lasów i żywności pochodzenia leśnego. Rusza konkurs „Natura od kuchni”
Startuje druga edycja programu „Natura od kuchni”. To konkurs Lasów Państwowych skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich.
Chodzi o wspólną promocję i popularyzację wiedzy o żywności pochodzenia leśnego. To także upowszechnienie wiedzy o przyrodzie i zrównoważonej gospodarce leśnej.
Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności
– mówi Adam Pietrzak, rzecznik olsztyńskiej dyrekcji Lasów Państwowych.
Koła Gospodyń Wiejskich, które przedstawią najlepsze projekty na działania promujące wykorzystanie dziczyzny i płodów runa leśnego mogą ubiegać się o dofinansowanie nawet w wysokości 10 tys. zł.
W ubiegłym roku do Lasów Państwowych wpłynęło ponad 600 wniosków, spośród których dofinansowanie otrzymało aż 590 z nich. Projekty można składać do 30 września tego roku.
Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska
PRZECZYTAJ TAKŻE
-
Tłusty czwartek z Radiem Olsztyn. Kosze pączków pojechały do zwycięzców konkursu
-
Trudne pytania o przyszłość lasów. Posłuchaj rozmowy
-
M. Wróbel: Trzaskowski nie będzie legitymizował telewizji, stosującej przemoc wobec jego sztabu
-
Czy samorządy są gotowe na strefy płatnego parkowania? Posłuchaj My Wy Oni