Prof. hab. Krzysztof Kozłowski: Zdrowy człowiek rocznie może spożywać tysiąc jaj i więcej
W Wielkim Tygodniu w „Rozmowie gospodarczej” wszystko o jajach. Gościem Leszka Cimocha jest prof. hab. Krzysztof Kozłowski z Katedry Drobiarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby w tygodniu jeść do 10 jaj. Jak wynika z najnowszych badań Polacy przy wyborze jaj nie kierują się rodzajem chowu i wybierają najtańsze jaja z chowu klatkowego.
W Europie zachodniej spożycie 300 jaj rocznie nie jest jakimś ewenementem. W Polsce konsumpcja jaj spadła, bo często lansowane są jakieś mody, albo jesteśmy straszeni cholesterolem. Trzeba sobie powiedzieć, że jak ktoś jest zdrowy, to nie ma takiego problemu (…) Zdrowy człowiek rocznie może spożywać tysiąc jaj i więcej i nic się nie dzieje.
Największa ferma jaj kurek niosek w Polsce mieści się w Żylicach koło Raciborza. Ferma wysyła jaja do 30 krajów świata i opanowała 30 procent rynku produkcji jaj w Polsce. 85-90 procent produkcji jaj w Polsce to jaja z chowu klatkowego.
Posłuchaj rozmowy z Krzysztofem Kozłowskim
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy