Poświąteczne odchudzanie
Po wielkanocnym szaleństwie czas na poświąteczne odchudzanie. Tłuste, słodkie i obfite posiłki sprawiły, ze tu i ówdzie przybyło nam w obwodach. Gorączkowo poszukujemy diety cud, która pozwoli nie tylko wrócić do przedświątecznego rozmiaru, ale także pomoże pozbyć się nadmiaru krążącego w naszej krwi cholesterolu. Aby nie narobić spustoszenia w naszym organizmie lepiej dopasować indywidualnie dietę. Pomoże nam w tym dietetyk.
Na wspólne gotowanie zaprasza specjalistka ds. żywienia człowieka, dietetyczka Dorota Jesiołowska-Sołoducha. A potrawą, po której poczujemy się lekko są specjalnie skomponowane warzywa, smażone na wodzie.
Składniki: cukinia, pomidor, cebula, czosnek, olej z pestek winogron, kompozycja przypraw: pieprz cayenne, bazylia, cząber, oregano.
Warzywa pokroić w kostkę. Na patelnię wylać trochę wody i poczekać aż będzie wrzała. Wrzucić cebule i czosnek, potem pozostałe warzywa. Pod koniec duszenia wsypać przyprawy. Po wystygnięciu dolać trochę oleju z pestek winogron, który sprawi że witaminy będą lepiej przyswajalne.
Posłuchaj audycji:
PRZECZYTAJ TAKŻE