Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Poświąteczne odchudzanie

Po wielkanocnym szaleństwie czas na poświąteczne odchudzanie. Tłuste, słodkie i obfite posiłki sprawiły, ze tu i ówdzie przybyło nam w obwodach. Gorączkowo poszukujemy diety cud, która pozwoli nie tylko wrócić do przedświątecznego rozmiaru, ale także pomoże pozbyć się nadmiaru krążącego w naszej krwi cholesterolu. Aby nie narobić spustoszenia w naszym organizmie lepiej dopasować indywidualnie dietę. Pomoże nam w tym dietetyk.

Na wspólne gotowanie zaprasza specjalistka ds. żywienia człowieka, dietetyczka Dorota Jesiołowska-Sołoducha. A potrawą, po której poczujemy się lekko są specjalnie skomponowane warzywa, smażone na wodzie.

 

 

 

Składniki: cukinia, pomidor, cebula, czosnek, olej z pestek winogron, kompozycja przypraw: pieprz cayenne, bazylia, cząber, oregano.

Warzywa pokroić w kostkę. Na patelnię wylać trochę wody i poczekać aż będzie wrzała. Wrzucić cebule i czosnek, potem pozostałe warzywa. Pod koniec duszenia wsypać przyprawy. Po wystygnięciu dolać trochę oleju z pestek winogron, który sprawi że witaminy będą lepiej przyswajalne.

Posłuchaj audycji:


 

Dorota Jesiołowska-Sołoducha

 

Więcej w warzywa, dietetyk
Młodzież wie, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowia

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie pod Kętrzynem przygotowuje się do finału ogólnopolskiej olimpiady wiedzy o żywieniu i żywności. Po eliminacjach regionalnych wybrano 45 uczestników...

Zamknij