Ostatnie pożegnanie prof. Dziuby
W Olsztynie odbyły się uroczystości pogrzebowe prof. Jerzego Dziuby.
Wieloletni kierownik katedry Biochemii Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zmarł 10 grudnia w wieku 70 lat. Prof. Jerzy Dziuba rozpoczął karierę naukową w 1967 roku na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Sześć lat później został zatrudniony w Akademii Rolniczo – Technicznej w Olsztynie. W latach 1996-2002 był prodziekanem Wydziału Nauk o Żywności, członkiem Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk i wielu towarzystw naukowych w kraju i zagranicą. Był specjalistą z zakresu biochemii, enzymologii i bioinformatyki, autorem wielu publikacji naukowych i podręczników.
Uroczystości pogrzebowe rozpoczęły się przed południem w kaplicy przy ul. Mariańskiej. W południe, w auli w Kortowie odbyło się uroczyste pożegnanie profesora, po którym w kościele św. Franciszka przy ul. Dybowskiego odprawiona została msza żałobna. Prof. Jerzy Dziuba spoczął na cmentarzu komunalnym przy ul. Poprzecznej w Olsztynie. (kan/bsc)