Aktualności, Aplikacja mobilna
Olsztyński PAN prowadzi badania nad malinami. Polska jest ich największym producentem w UE
Polska jest największym producentem malin w Unii Europejskiej. Owoce te są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Potwierdzają to naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Chodzi o polifenole z malin. Okazuje się, że dieta bogata w te związki pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy i sprzyja redukcji zaburzeń metabolicznych związanych z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby – wyjaśnia dr Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
Taki typ stłuszczenia występuje u ok. 20-25 proc. Polaków, a u ok. 10-15 proc. z nich przyjmuje postać NASH, prowadzącą do marskości wątroby.
Błonnik oraz związane z nim polifenole wpływają na regulację poziomu glukozy w krwi, co jest istotne w przypadku chorych na cukrzycę typu 2.
Autor: I. Malewska
Redakcja: A. Chmielewska