Olsztyńscy naukowcy do walki z groźną bakterią wykorzystują… wirusy
Zdrowsze mięso dzięki… wirusom. Naukowcy z Olsztyna biorą udział w międzynarodowych badaniach, których celem jest znalezienie sposobu na zwalczenie bakterii Campylobacter w hodowli drobiu.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie bierze udział w badaniach nad wykorzystaniem wirusów do walki z bakteriami wywołującymi kampylobakteriozę. To poważna choroba, powodowana bakteriami obecnymi w hodowlach drobiu.
Campylobacter to bakteria powszechna u drobiu. Kurczętom nie szkodzi, ale jeśli dostanie się do ludzkiego przewodu pokarmowego, powoduje poważne zakażenia, wiążące się z rozwolnieniem, gorączką i hospitalizacją. Potencjalnie jest to bardzo niebezpieczne i występuje częściej, niż np. zakażenia salmonellą
– wyjaśnia dr Lidia Markiewicz z IRZiBŻ PAN w Olsztynie.
Do walki z tymi bakteriami naukowcy chcą wykorzystać tzw. bakteriofagi, czyli wirusy będące naturalnymi wrogami bakterii. Dotychczas hodowcy drobiu stosowali m.in. antybiotyki, ale z punktu widzenia zdrowia publicznego wirusy wydają się lepsze, niż stosowanie na szeroką skalę antybiotyków.
Antybiotyki powodują rozpowszechnianie się antybiotykooporności – i to nie tylko u bakterii, które są u drobiu. Ta odporność na antybiotyki przenosi się też na inne bakterie występujące w środowisku wokół nas
– mówi dr Markiewicz. Naukowcy zapewniają przy tym, że stosowanie wirusów będzie bezpieczne dla człowieka.
Wirusy bakteryjne są naturalnym wrogiem bakterii w środowisku. Dla fagów gospodarzem jest bakteria. One nie są w żaden sposób szkodliwe ani dla ludzi, ani dla zwierząt
– przekonuje dr Lidia Markiewicz.
Straty hodowców na terenie Unii Europejskiej spowodowane tymi bakteriami szacuje się na prawie 2,5 miliarda euro rocznie. W badaniach – oprócz naukowców z olsztyńskiego instytutu Polskiej Akademii Nauk – biorą też udział instytucje z Hiszpanii, Niemiec i Włoch. Na razie zakończył się wstępny etap badań, zakończenie całego projektu planowane jest na koniec przyszłego roku.
Autor: A. Piedziewicz
Redakcja: A. Dybcio