Polecane, Niedziela Odkrywców
Nie święci garnki lepią
Własnoręczne wyrabianie chleba – zamiast oglądania ekspozycji; praca w polu w miejsce gotowej trasy turystycznej, wizyta w piekarni zamiast w tradycyjnym muzeum – jednym słowem poznawanie przez działanie. To myśl przewodnia ekomuzeów. Pierwsze powstały we Francji, następne we Włoszech, Szwajcarii a nawet Japonii.
W Polsce takie placówki z powodzeniem działają już w Lanckoronie, Lutowiskach i Lubiążu. Na Warmii i Mazurach powstało pierwsze ekomuzeum w gm.Kruklanki. Czego można się nauczyć w Jeziorowskich?
Na wyprawę do ekomuzeum zaprasza Anna Minkiewicz-Zaremba.
- Konno przez Borecką
- Słodki zakątek
- Warsztaty kulinarne – oponki Doroty
- O pierogach i Gołdapski Fundusz Lokalny
- Przepis na pierogi
- Nad jeziorem Gołdopiwo – stawianie niewodu
- Z wędkarzem na jeziorze
- Warsztaty pieczenia chleba
- Warsztaty kiszenia ogórków
- W puzatej chacie
- Warsztaty garncarskie
- Karolina kręci kołem
- Natalia i Oksana
- Wyplatanie sieci rybackiej
- Jeziorowskie żegna