Nie marnuj jedzenia. Włóż nadmiar świątecznych potraw do specjalnych lodówek
Jeśli w naszych lodówkach jest nadmiar świątecznych potraw, warto podzielić się z innymi. Świeże, pełnowartościowe dania można przekazać m.in. do schronisk dla osób bezdomnych, jadłodzielni lub zostawić w lodówkach społecznych.
W Elblągu są dwa takie miejsca.
Czynne są dwie tzw. jadłodzielnie. To specjalne lodówki, które są dostępne przez całą dobę. Jedna z nich znajduje się w dawnym budynku hotelowym przy ulicy Związku Jaszczurczego 17. Druga usytuowana jest przy ścianie budynku Banku Żywności w Elblągu przy ulicy Stefczyka 7. Można przyjść do obydwu miejsc i pozostawić tam to co nam pozostało
– powiedziała Teresa Bocheńska z elbląskiego banku żywności.
W lodówce można zostawić przede wszystkim produkty zapakowane, przed upływem terminu przydatności do spożycia – z wyłączeniem surowego miejsca. Dania – takie jak sałatki, ciasta czy wędliny – muszą być szczelnie zamknięte, opatrzone datą przygotowania.
Podobne lodówki działają m.in. w Olsztynie, Ełku, Olecku, Mrągowie, Biskupcu i Lidzbarku nad Welem.
Autor: J. Sulecki
Redakcja: K. Ośko