Masło staje się coraz droższe. Z czego to wynika?
Klienci sklepów narzekają – kostka masła jeszcze niedawno kosztowała 4 złote, a teraz jest nawet o dwa złote droższa.
Jak wskazują analitycy, ceny masła w ostatnich tygodniach wystrzeliły do historycznych rekordów. Przeciętna cena 22 złote za kilogram – to o ponad 70 % więcej niż na początku lipca 2016 r.
Masło staje się produktem ekskluzywnym – przynajmniej ze względu na cenę. To co martwi konsumentów nie dziwi fachowców. Wprawdzie produkcja mleka w Polsce nie spadła, ale sam tłuszcz mleczny jest chętnie sprzedawany za granicę, gdzie ceny masła są jeszcze wyższe. Jak wyjaśnia dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie Dariusz Wasiela – Cała nadwyżka masła w ten sposób zniknęła z rynku. Jest go na rynku mniej, a przez to jest droższe.
Warto dodać, że Polak średnio rocznie zjada 4 kilogramy masła, ale Francuz już dwa razy więcej. Jak wskazują handlowcy, Polacy coraz częściej sięgają po tańsze zamienniki – miksy i margaryny.
Posłuchaj relacji Aleksandry Skrago
Autor: A. Skrago
Redakcja: A. Dybcio