Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Masło staje się coraz droższe. Z czego to wynika?

Fot. Baza Flickr

Klienci sklepów narzekają – kostka masła jeszcze niedawno kosztowała 4 złote, a teraz jest nawet o dwa złote droższa.

Jak wskazują analitycy, ceny masła w ostatnich tygodniach wystrzeliły do historycznych rekordów. Przeciętna cena 22 złote za kilogram – to o ponad 70 % więcej niż na początku lipca 2016 r.

Masło staje się produktem ekskluzywnym – przynajmniej ze względu na cenę. To co martwi konsumentów nie dziwi fachowców. Wprawdzie produkcja mleka w Polsce nie spadła, ale sam tłuszcz mleczny jest chętnie sprzedawany za granicę, gdzie ceny masła są jeszcze wyższe. Jak wyjaśnia dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie Dariusz Wasiela – Cała nadwyżka masła w ten sposób zniknęła z rynku. Jest go na rynku mniej, a przez to jest droższe.

Warto dodać, że Polak średnio rocznie zjada 4 kilogramy masła, ale Francuz już dwa razy więcej. Jak wskazują handlowcy, Polacy coraz częściej sięgają po tańsze zamienniki – miksy i margaryny.

Posłuchaj relacji Aleksandry Skrago

Autor: A. Skrago

Redakcja: A. Dybcio

Więcej w ARR, masło
Członkowie izb rolniczych z Polski przedstawili swoje propozycje wiceministrowi rolnictwa Zbigniewowi Babalskiemu

O bolączkach, w kontekście nowych ustaw, rozmawiali w Olsztynie z wiceministrem rolnictwa Zbigniewem Babalskim przedstawiciele izb rolniczych z Polski. Poruszano m.in. temat łączenia Agencji Nieruchomości Rolnych...

Zamknij
RadioOlsztynTV