Jemy coraz więcej warzyw i owoców. Producenci alarmują, że brakuje rąk do pracy przy uprawach
Producenci muszą się posiłkować pracownikami z zagranicy. Im więcej pośredników tym cena jest wyższa.
Podczas seminarium w Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie zarówno rolnicy jak i eksperci zgodnie podkreślali, że to był bardzo trudny rok. Jak mówi Magdalena Pusz z olsztyńskiego ODR-u dużo złego zrobiły przymrozki. W całym kraju owoców i warzyw jest mniej, ale ich cena jest wyższa. Niespodzianką jest niespotykane dotąd zainteresowanie producentów uprawą malin na Warmii i Mazurach.
Statystyczny Polak zjada rocznie 53 kilogramy owoców i 105 kilogramów warzyw. Jak podaje Główny Urząd statystyczny w ostatnich latach te liczby z każdym rokiem są większe.
Posłuchaj relacji Mai Kwiatkowskiej
Autor: M.Kwiatkowska
Redakcja: BSChromy