Orzechy włoskie, laskowe czy brazylijskie? Dorota Grzymska sprawdziła je pod lupą w Bliższych spotkaniach
Fot. Pixabay.com
Włoskie, laskowe, brazylijskie – Agnieszka Lipczyńska i Dorota Grzymska wzięły pod lupę wszystkie rodzaje orzechów, które są dostępne na rynku. Jakie są najlepsze? Które zawierają najwięcej selenu? Ile dziennie powinniśmy jeść? O tym w Bliższych spotkaniach Radia Olsztyn.
Są zdrowe, jednak powinniśmy na nie uważać ze względu na ich kaloryczność. – Powinniśmy jeść je na sztuki a nie na garście czy opakowania. Orzechy zawierają 550-650 kcal w 100 gramach. Czyli w jednej paczce mamy 1/3 zapotrzebowania dziennego na kalorie – wyjaśnia Katarzyna Paszkowska, dietetyk.
Do najbardziej znanych w Polsce należą orzechy włoskie. Swoją budową przypominają półkule mózgu. I tak powinno być – tłumaczy dietetyk.
One wspomagają prace naszego mózgu. Dzięki innymi przez to, że mają dobre proporcje pomiędzy kwasami omega 6, a omega 3. Jest więcej kwasów omega 3. To jest wyjątek wśród orzechów, bo inne mają złe te proporcje.
Posłuchaj całej rozmowy Doroty Grzymskiej z Katarzyną Paszkowską
Czy jedzenie orzechów jest dobre dla kobiet w ciąży? Na te pytanie próbowała odpowiedzieć Magdalena Woltmanowska, kierownik oddziału higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku w olsztyńskim sanepidzie.
Posłuchaj rozmowy
Najlepsze właściwości mają orzechy surowe, ale są też z dodatkami takimi jak: sól, cukier, miód. O różnorodności produktów, których głównym składnikiem jest orzech mówiły Katarzyna Ostrowska i Sylwia Ciągło – specjalistki z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie
Posłuchaj rozmowy
Niestety orzechy mogą uczulać. Do tych, które najczęściej wywołują reakcje uczuleniowe są orzechy arachidowe. Jeżeli chodzi o orzechy laskowe i włoskie, to takie reakcje również mogą występować, ale nie są one tak gwałtowne, jak w przypadku tych pierwszych. Ostrzega lek. Magdalena Zakrzewska, specjalista w zakresie alergologii.
Posłuchaj rozmowy
Chyba najsłynniejszym produktem orzechowym, a w szczególności uwielbianym przez dzieci, jest masło orzechowe. Jednak te na półkach sklepowych swoim składem nie zachęcają. Najlepiej takie masło zrobić samemu w domu. Nadają się do tego jakiekolwiek orzechy – przekonuje Katarzyna Paszkowska.
Autor: D. Grzymska
Redakcja: A.Podbielska