Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jak zmniejszyć kaloryczność wigilijnych dań? Dietetyk podpowiada

Wigilijna kolacja może mieć nawet 2 tysiące kalorii, czyli tak naprawdę tyle, ile wynosi zapotrzebowanie kaloryczne przeciętnej dorosłej osoby w ciągu całej doby. A to dopiero początek świątecznej uczty, która zazwyczaj trwa kilka dni.

Chcąc uniknąć przejedzenia warto nie tylko zachować umiar, ale i zredukować kaloryczność niektórych potraw. Dietetyczka Anna Hinburg sugeruje, żeby szykując świąteczne potrawy rozważyć rezygnację z pewnych produktów na rzecz innych, zdrowszych.

Po pierwsze możemy użyć jogurtu naturalnego zamiast majonezu i śmietany, które charakteryzują się dużą zawartością cukru. Zamiast majonezu, który stosowany jest tradycyjnie do sałatki jarzynowej możemy użyć jogurtu naturalnego i niekoniecznie musi być to jogurt 0%, ale 1,5 albo 2 %.  Natomiast zamiast kremów z mascarpone możemy użyć jogurtu naturalnego lub greckiego

– wyjaśniła.

Dietetyczna podpowiada także, aby smażenie zastąpić pieczeniem, a zamiast mąki pszennej częściowo dodać orkiszową.

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Autor: I. Malewska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w wigilia, zdrowie, kuchnia, gotowanie, Dania, zdrowe zywienie, kalorie
Świąteczny przysmak i symbol bogactwa. Skąd wzięły się pierniki?

Lubią je niemalże wszyscy, zachwycają nie tylko smakiem, ale bardzo często także zdobieniem, a mogą być z lukrem lub czekoladą. Pierniczki, bo o nich mowa, to...

Zamknij
RadioOlsztynTV