Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 19 °C pogoda dziś
JUTRO: 32 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jak układ pokarmowy wpływa na mózg? O tym rozmawiano w Olsztynie

Fot. K. Kaszubski

Co układ pokarmowy ma wspólnego z chorobami mózgu? Tego można było dowiedzieć się w olsztyńskiej siedzibie Polskiej Akademii Nauk.

Otwarte spotkanie edukacyjne „Żywność – jelita – mózg” zorganizowała dr Joanna Fotschki, adiunkt w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Zaprosiliśmy naukowców z naszego instytutu. Jest to pani dr Emilia Gospodarska oraz pani Aleksandra Szczepkowska, a także ekspertki – panią Patrycję Fijał i Małgorzatę Pielichowską, które są psychodietetyczkami klinicznymi. (…) Spotykamy się po to, aby porozmawiać o osi jelito-mózg. W związku z tym tematem istnieje bardzo dużo wątpliwości, jak nasz mózg wpływa na jelita i jak jelita wpływają na nasz mózg

– podkreśliła.

Małgorzata Pielichowska – psychodietetyczka z Gdyni przedstawiła wyniki badań, które pokazują, jaki wpływ ma odżywianie na rozwój depresji.

Wiemy, że ta oś mózgowo-jelitowa, o której dzisiaj dużo rozmawiamy, ma znaczenie nie tylko w kontekście depresji, ale też różnych chorób np. choroby Alzheimera czy Parkinsowa. Rzeczywiście w depresji jest ten związek bardzo podkreślany, czego efektem jest też to, że bardzo intensywnie rozwija się dziedzina dietetyki, która nazywa się nutripsychiatria, czyli analiza, jak składniki odżywcze mają wpływ na pracę mózgu i zdrowie psychiczne

– wyjaśniła.

Prelekcjom przysłuchiwała się Anna Cymer-Lewandowska – dyrektor Środowiskowego Domu Samopomocy Dworek z Filią w Olsztynie, która pracuje z osobami cierpiącymi na demencję.

Te dzisiejsze spotkania edukacyjne to przede wszystkim możliwość poszerzenia naszej wiedzy. W naszym wspieraniu w ramach pobytu dziennego podchodzimy do naszych uczestników holistycznie, więc dzisiejsze informacje są istotne. Jak możemy w pewien sposób, kształtując nawyki żywieniowe zmienić funkcjonowanie naszych uczestników, spowolnić pewien proces bądź wyciszyć negatywne skutki choroby

– wskazała.

Sala konferencyjna w siedzibie PAN w Olsztynie przy ulicy Tuwima 10 była szczelnie wypełniona, a tematyka wywołała spore zainteresowanie.

Fot. K. Kaszubski

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Autor: K. Kaszubski
Redakcja: M. Rutynowski

Więcej w żywienie, Polska Akademia Nauk, mózg, dietetyka, jelita
Zdrowe nawyki żywieniowe. Posłuchaj audycji Na Zdrowie

Wiosna to dobry czas, żeby wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i te związane z aktywnością. Eksperci podkreślają, że organizm nie lubi rewolucji dlatego, aby zmiany były trwałe...

Zamknij
RadioOlsztynTV