Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 7 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jak dobrze i zdrowo grillować?

Nie od dziś mówi się, że grillowanie stało się naszym „sportem narodowym”. Jak mówią specjaliści – grillować lubimy i potrafimy.

We wtorek (2 maja) w audycji Bliższe Spotkania (godz. 9:05) redaktorzy Radia Olsztyn spojrzą na grillowanie z punktu widzenia technologa żywności oraz podpowiedzą czym zastąpić aluminiową tackę, jakie mięsa najłatwiej grillować oraz dlaczego tak ważne jest marynowanie.

Dr inż. Adam Więk z katedry Technologii i Chemii Mięsa UWM zauważa, że najczęściej popełnianym błędem jest zbyt niska temperatura paleniska, co wpływa na obniżenie aromatu potraw.

Ekspert podpowiada także, że najlepiej grillować na tacce, a nie na odsłoniętym ruszcie.

Tacki są wskazane i stanowią naturalną barierę fizyczną, która ogranicza wyciekanie soków, które wydostają się z produktów grillowanych i trafiają z powrotem już w formie związków szkodliwych.

– wyjaśnia dr inż. Adam Więk

00:00 / 00:00

Autor: M.Świniarski
Redakcja: Ł. Sadlak

Więcej w grill, grillowanie
Gdzie grillować, żeby nie narazić się na mandat? Straż miejska wyjaśnia

Wiosna i lato zachęcają do przygotowania posiłków na świeżym powietrzu, a spędzanie wolnego czasu przy grillu lub przy ognisku to jedno z naszych ulubionych zajęć. Trzeba...

Zamknij
RadioOlsztynTV