Jak dobrze i zdrowo grillować?
Nie od dziś mówi się, że grillowanie stało się naszym „sportem narodowym”. Jak mówią specjaliści – grillować lubimy i potrafimy.
We wtorek (2 maja) w audycji Bliższe Spotkania (godz. 9:05) redaktorzy Radia Olsztyn spojrzą na grillowanie z punktu widzenia technologa żywności oraz podpowiedzą czym zastąpić aluminiową tackę, jakie mięsa najłatwiej grillować oraz dlaczego tak ważne jest marynowanie.
Dr inż. Adam Więk z katedry Technologii i Chemii Mięsa UWM zauważa, że najczęściej popełnianym błędem jest zbyt niska temperatura paleniska, co wpływa na obniżenie aromatu potraw.
Ekspert podpowiada także, że najlepiej grillować na tacce, a nie na odsłoniętym ruszcie.
Tacki są wskazane i stanowią naturalną barierę fizyczną, która ogranicza wyciekanie soków, które wydostają się z produktów grillowanych i trafiają z powrotem już w formie związków szkodliwych.
– wyjaśnia dr inż. Adam Więk
Autor: M.Świniarski
Redakcja: Ł. Sadlak