Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jak dawni mieszkańcy Żuław i Mazur obchodzili Wielki Czwartek?

Palmy wielkanocne. Fot. K. Dżurko-Piasecka

Dziś Wielki Czwartek, który rozpoczyna Triduum Paschalne i stanowi bezpośrednie przygotowanie do świąt wielkanocnych. Jak przeżywali ten dzień dawni mieszkańcy Mazur i Żuław?

Dawni mieszkańcy Mazur inaczej niż dzisiaj obchodzili święta wielkanocne. Mazury były bowiem w większości zamieszkałe przez ewangelików, a ci nie obchodzili Wielkiego Czwartku. Nie święcono palm, tylko zrywało się gałązki wierzby czy jałowca.

Nazywali go zielonym czwartkiem i przestrzegali, by tego dnia nie czesać się, bo kury będą grzebały w ogródku. Był to również dzień, w którym warto było sadzić w ogródku sałatę i rzodkiewki oraz przesadzać kwiatki, by dobrze rosły

– mówiła Magdalena Szumska z Muzeum Historycznego w Ełku.

Zwyczaj święcenia palm przyszedł na Mazury po 1945 roku, kiedy zaczęli się tu osiedlać katolicy.

Charakterystycznym elementem Wielkiego Czwartku na Żuławach było milknięcie dzwonów kościelnych. – Wówczas po wsi zaczynali biegać mali chłopcy z kołatkami – wyjaśniała etnografka Wioleta Rudzka.

Milknięcie dzwonów bardzo często w tym dniu było obchodzone z przytupem. Przez całą godzinę potrafiono dzwonić i to nie takim zwykłym dzwonem, ale dzwonem, który stosowano w czasie pogrzebów. One w tradycji ludowej były symbolem obecności, głosu Bożego. Bardzo mocno odczuwano pewną pustkę, kiedy dzwony milkły

– podkreśliła.

Hałas kołatek symbolizował mękę i śmierć Chrystusa. Natomiast w Wielki Piątek oddawano się zadumie i obowiązywał ścisły post.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Autor: M. Zbrożek/M. Rozbicka
Redakcja: M. Rutynowski

Więcej w Mazury, Wielki Czwartek
Kolejni producenci w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury

Kolejni wytwórcy żywności regionalnej przystąpili do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. To między innymi: rolnicy, rybacy, pszczelarze, a także myśliwi. Lokalni wytwórcy produkują wysokiej jakości żywność....

Zamknij
RadioOlsztynTV