Jaja zielononóżek i fioletowe ziemniaki. Było smacznie i kolorowo w „Radiu od kuchni”
Wiejskie jajka od zielononóżek i fioletowe ziemniaki – to bohaterowie kolejnego odcinka audycji „Radio od kuchni”. Gościem była Małgorzata Nienartowicz z Gospodarstwa Rolnego „Zielona Dolina” w Łęgnie.
To właśnie tam pani Małgorzata prowadzi hodowlę kur zielononóżek kuropatwianych, które znoszą bardzo smaczne jaja o obniżonej zawartości cholesterolu. Wykorzystaliśmy je do szakszuki po warmińsku, zapiekliśmy je także w szynce dojrzewającej z dodatkiem fioletowego ziemniaka. Ostatnią pozycją w środowym menu były natomiast burgery z jajem i fioletowym ziemniakiem. Przygotowaliśmy je od podstaw, zaczynając od wypieczenia bułek.
Nad wszystkim czuwał będzie kucharz Dariusz Baryga.
Szakszuka po warmińsku
Składniki:
-
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 250 g kurek
- 80 g baleronu
- sól
- pieprz
- masło
- 1 mały pęczek naci pietruszki
- 40 ml wytrawnego białego wina do kurek
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, kurki myjemy i moczymy w wodzie. Baleron kroimy w kostkę, drobno siekamy nać pietruszki. Następnie rozpuszczamy masło na patelni i smażymy cebulę, dodajemy do niej kurki, które podlewamy białym winem, odparowujemy. Na patelnię dodajemy baleron oraz nać pietruszki (jedną łyżeczkę), odkładamy, zmniejszamy ogień i doprawiamy (jeżeli jest za dużo wody odparowujemy ją dalej).
Robimy wgłębienia w kurkach i wbijamy jajka, które doprawiamy. Dusimy pod przykryciem do uzyskania lubianej przez nas konsystencji żółtka, posypujemy pozostałą częścią pietruszki. Serwujemy na talerzu łopatką.
Jaja zapiekane w szynce dojrzewającej z fioletowym ziemniakiem
Składniki:
- 6 jaj
- 100 g szynki dojrzewającej
- 3 fioletowe ziemniaki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek kopru
- masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki fioletowe gotujemy (z solą) w skórce do miękkości, czyli ok. 25 minut. Szynkę dojrzewającą układamy w formie do muffin – tak, aby utworzyć koszyk, podpiekamy w temp. 190 stopni przez 5 minut. Czosnek obieramy i rozcieramy na ziemniaku. Koperek siekamy na drobno. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry, następnie układamy w koszykach z szynki dojrzewającej i wbijamy jajko, które posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut lub uzyskania lubianej gęstości żółtka. Można posypać parmezanem.
Burgery z jajem i fioletowym ziemniakiem
Składniki:
ciasto na bułki:
- 250 g mąki tortowej
- 12,5 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 150 ml mleka
- 25 g masła
- 1 jajo
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Drożdże (ogrzane w temperaturze pokojowej) kruszymy i wsypujemy do kubka. Dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy dokładnie łyżeczką. Wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy. Czekamy aż rozczyn wyrośnie.
Przelewamy go do miski z mąką i zaczynamy delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo wlewamy resztę ciepłego mleka, cały czas mieszając łyżką.
Dodajemy cukier, jajko i dalej mieszamy składniki, następnie zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je wygniatamy. Dzielimy na 10 części i formujemy 10 kulek, układamy na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy przez 15 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
burgery:
- 400 g mielonej wołowiny
- sól
- pieprz
- 3 jaja zielononóżki
- szczypiorek, dymka lub drobno posiekany młody por
- masło
Przygotowanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Ręce zwilżamy olejem. Kształtujemy kotlet z wgłębieniem. W otwór wbijamy jajko, posypujemy je szczypiorkiem lub młodym porem. Jajko solimy i pieprzymy. Na maśle smażymy z jednej strony następne przekładamy do piekarnika i zapiekamy jajo do ścięcia się.
Przykładowe zestawienie całości:
- ketchup
- musztarda
- sałata mix
- kilka plastrów ogórków konserwowych
- pomidor
- upieczone bułki
Przygotowanie:
Bułkę przecinamy na pół, smarujemy musztardą jedną połówkę, a drugą ketchupem. Układamy sałatę, burgera, pomidora, ogórki i przykrywamy drugą połówką bułki.