Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jaja zielononóżek i fioletowe ziemniaki. Było smacznie i kolorowo w „Radiu od kuchni”

fot. Przemysław Getka

Wiejskie jajka od zielononóżek i fioletowe ziemniaki – to bohaterowie kolejnego odcinka audycji „Radio od kuchni”. Gościem była Małgorzata Nienartowicz z Gospodarstwa Rolnego „Zielona Dolina” w Łęgnie.

To właśnie tam pani Małgorzata prowadzi hodowlę kur zielononóżek kuropatwianych, które znoszą bardzo smaczne jaja o obniżonej zawartości cholesterolu. Wykorzystaliśmy je do szakszuki po warmińsku, zapiekliśmy je także w szynce dojrzewającej z dodatkiem fioletowego ziemniaka. Ostatnią pozycją w środowym menu były natomiast burgery z jajem i fioletowym ziemniakiem. Przygotowaliśmy je od podstaw, zaczynając od wypieczenia bułek.

Nad wszystkim czuwał będzie kucharz Dariusz Baryga.

Szakszuka po warmińsku

Składniki:

    • 4 jajka
    • 1 średnia cebula
    • 250 g kurek
    • 80 g baleronu
    • sól
    • pieprz
    • masło
    • 1 mały pęczek naci pietruszki
    • 40 ml wytrawnego białego wina do kurek

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, kurki myjemy i moczymy w wodzie. Baleron kroimy w kostkę, drobno siekamy nać pietruszki. Następnie rozpuszczamy masło na patelni i smażymy cebulę, dodajemy do niej kurki, które podlewamy białym winem, odparowujemy. Na patelnię dodajemy baleron oraz nać pietruszki (jedną łyżeczkę), odkładamy, zmniejszamy ogień i doprawiamy (jeżeli jest za dużo wody odparowujemy ją dalej).

Robimy wgłębienia w kurkach i wbijamy jajka, które doprawiamy. Dusimy pod przykryciem do uzyskania lubianej przez nas konsystencji żółtka, posypujemy pozostałą częścią pietruszki. Serwujemy na talerzu łopatką.

Szakszuka po warmińsku

Jaja zapiekane w szynce dojrzewającej z fioletowym ziemniakiem

Składniki:

  • 6 jaj
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 3 fioletowe ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek kopru
  • masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

Ziemniaki fioletowe gotujemy (z solą) w skórce do miękkości, czyli ok. 25 minut. Szynkę dojrzewającą układamy w formie do muffin – tak, aby utworzyć koszyk, podpiekamy w temp. 190 stopni przez 5 minut. Czosnek obieramy i rozcieramy na ziemniaku. Koperek siekamy na drobno. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry, następnie układamy w koszykach z szynki dojrzewającej i wbijamy jajko, które posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut lub uzyskania lubianej gęstości żółtka. Można posypać parmezanem.

Jaja zapiekane w szynce dojrzewającej z fioletowym ziemniakiem

Burgery z jajem i fioletowym ziemniakiem

Składniki:

ciasto na bułki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 12,5 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 150 ml mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajo

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Drożdże (ogrzane w temperaturze pokojowej) kruszymy i wsypujemy do kubka. Dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy dokładnie łyżeczką. Wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy. Czekamy aż rozczyn wyrośnie.
Przelewamy go do miski z mąką i zaczynamy delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo wlewamy resztę ciepłego mleka, cały czas mieszając łyżką.
Dodajemy cukier, jajko i dalej mieszamy składniki, następnie zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je wygniatamy. Dzielimy na 10 części i formujemy 10 kulek, układamy na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy przez 15 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

burgery:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • 3 jaja zielononóżki
  • szczypiorek, dymka lub drobno posiekany młody por
  • masło

Przygotowanie:

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Ręce zwilżamy olejem. Kształtujemy kotlet z wgłębieniem. W otwór wbijamy jajko, posypujemy je szczypiorkiem lub młodym porem. Jajko solimy i pieprzymy. Na maśle smażymy z jednej strony następne przekładamy do piekarnika i zapiekamy jajo do ścięcia się.

Przykładowe zestawienie całości:

  • ketchup
  • musztarda
  • sałata mix
  • kilka plastrów ogórków konserwowych
  • pomidor
  • upieczone bułki

Przygotowanie:

Bułkę przecinamy na pół, smarujemy musztardą jedną połówkę, a drugą ketchupem. Układamy sałatę, burgera, pomidora, ogórki i przykrywamy drugą połówką bułki.

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Burgery z jajem i fioletowym ziemniakiem

Burgery z jajem i fioletowym ziemniakiem

fot. Przemysław Getka

fot. Przemysław Getka

Radio od kuchni, gotowaniem mikrofon, jedzenie,

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Więcej w gotowanie
Dary jesieni w „Radiu od kuchni”. W menu ratatuj, wołowina i deser ze śliwką w roli głównej

Papryka, pomidory, cebula, cukinia, bakłażan, a do tego śliwki i porzeczki – w najbliższym odcinku "Radia od kuchni" główną rolę będą grały płody rolne prosto z...

Zamknij
RadioOlsztynTV