Innowacyjne pieczywo pełne zdrowia
Chleb razowy na zakwasie z łuską surowej kaszy gryczanej, bułka grahamka z łuską kaszy gryczanej prażonej, chleb orkiszowy z dodatkiem wiśni, chleb baltonowski z dodatkiem łuski z cebuli oraz chleb gryczany.
To pięć nowatorskich produktów opracowanych w wyniku współpracy piekarzy i naukowców. Po prawie 2 latach wspólnych badań i opracowaniu unikatowych receptur spółka Agro-Coop i Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zakończyły projekt Pieczywo Pełne Zdrowia.
– Niepowtarzalny skład pieczywa ma właściwości prozdrowotne – zapewnia koordynator naukowy projektu prof. Henryk Zieliński.
– Teraz opracowane receptury pieczywa zostaną opatentowane – wyjaśnia kierownik projektu Radosław Tęcza.
Pieczywo o innowacyjnej recepturze ma trafić do sprzedaży od lipca, a jego cena ma być zbliżona do pozostałych produktów.
(imal/bsc)