Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -4 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie  

Homar ze szkolnego podręcznika

„Lekcje smaków” – to podręcznik napisany z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Trafi do placówek w całej Polsce jeszcze w styczniu. A opracowali go mistrzowie kulinarni z Pomorskiego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Wśród nich swoje przepisy umieścił szef kuchni Hotelu Mikołajki Tomasz Milewski. Podręcznik ma nauczyć nowych technik przyrządzania potraw i pobudzić wyobraźnię przyszłych kucharzy. Dziś gotowanie to sztuka łączenia smaków, serwowania  i umiejętności przyrządzania wykwintnych potraw. Kucharze o takich umiejętnościach rozrywani są na rynku pracy, bo co tu dużo ukrywać, jest ich po prostu niewielu.

Na Warmii i Mazurach powstają jak grzyby po deszczu luksusowe hotele, a w nich wytworne restauracje. Tymczasem szkoły gastronomiczne oferują szkolenie opierające się na starych podręcznikach, jeszcze z lat 80-tych. Dlatego kucharze po technikum czy szkole zawodowej muszą jeszcze wiele się nauczyć. I właśnie „Lekcje smaków”, podręcznik napisany przez mistrzów ma w tym im pomóc.

Dziś – potrawka z homara ze świeżą miętą, masłem kokosowym i szpinakiem baby według przepisu mistrza Tomasza Milewskiego.

Składniki: (na 4 porcje) 2 szt. homara, 800 g szpinaku baby, 30 g masła kokosowego, cebula biała (1/2 szt.), 30 g czosnku, doniczka świeżej mięty, 80 ml śmietany 36%, 100 ml bulionu warzywnego, 100 ml białego wina, 2 szt. papryczki chili, sól, pieprz, pęczek kopru, 100 g masła, limonka,3 marchewki, seler i zioła do dekoracji – lawenda, mięta.

 

Homary (żywe) ugotować we wrzątku z dodatkiem masła, soli, czosnku i świeżego kopru. Ostudzić i wyjąć mięso ze szczypców i odwłoka. Pokroić w plastry. Ugotować wywar warzywny z marchwi i selera. Na patelni rozgrzać masło kokosowe, przesmażyć homary, dodając warzywa z wywaru – marchew i seler pokrojone w plastry. Następnie dodać trochę wina białego i zredukować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, skropić limonka, dodać pokrojoną w cząstki papryczkę chili. Podlać wywarem i gotować 15-20 min., dodając śmietanę. Zmniejszyć moc grzania i doprowadzić do redukcji śmietany. Posiekać całą miętę z krzaczka i dodać do potrawki.

Szpinak umyć, cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Przesmażyć na maśle. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Gotowe potrawy skomponować na talerzu w sposób estetyczny, wskazany na zdjęciu z dekoracją świeżych ziół i limonki.

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

Więcej w szpinak, Homar, potrawka, mistrz kuchni
Spagetti z kurczakiem i ze szpinakiem

  Szpinak to najbardziej znienawidzone warzywo przez dzieci i młodzież. Z kolei o młodzieży mówi się, że jest wychowana na fast foodach. Ale to się powoli...

Zamknij
RadioOlsztynTV