Pstrąg na majówkę
Dziś polecam Państwu pstrąga według przepisu pani Marii Wiszowatej z Julianowa w gminie Dźwierzuty. Kuchnia pani Marii jest dobrze znana w okolicy. Gros produktów pochodzi z własnych upraw, lub z lasu. Oprócz tego, że sama uprawia ogródek, to jeszcze lubi wędkować. Piecze, gotuje, smaży, grilluje, zaprawia a wszystko co wychodzi spod jej rąk jest smaczne, aromatyczne i niepowtarzalne w smaku. Kiedyś kuchnia pani Marii była kaloryczna, ale od czasu gdy opiekuje się swoją sparaliżowaną córką Wiolą, zmieniła przyzwyczajenia. W menu rodziny zaczęły pojawiać się częściej ryby i warzywa. Dziś jedno z popisowych dań pani Marii – pstrągi.
Sezon grillowy rozpoczęty – można je więc smażyć, piec i grillować.
Składniki: 5 pstrągów, 3 cebule, natka pietruszki, pół kostki sklarowanego masła, olej, cytryna, pieprz cytrynowy, sól/jarzynka, wykałaczki.
Pstrągi wypatroszyć z głową, umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić na ćwiartki. Do brzuszka każdego pstrąga nasypać pieprzu cytrynowego i jarzynki, posypać mąką i włożyć po kilka gałązek pietruszki. Ćwiartki cebuli pooddzielać i wkładać do brzuszków. Dołożyć do każdego jeszcze po kawałku klarowanego mała, polać sokiem z cytryny i posypać jeszcze raz przyprawami. Wykałaczkami zamknąć brzuszki. Obtoczyć w mące i smażyć na patelni lub na grillu. Można zawinąć w folię aluminiową. Każda ze stron powinna smażyć się na oleju ok. 10-15 minut. Skórka jest tak chrupiąca, że można ją z powodzeniem jeść.
Posłuchaj audycji: