Gratka dla miłośników wieprzowiny i dziczyzny. Poznaliśmy wyniki kulinarnej rywalizacji w Świętajnie
Znamy wyniki rywalizacji kulinarnej podczas Biesiady Myśliwskiej z Ekowspólnotą, która trwa w Świętajnie. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Dzik czy Świnia”.
To już trzecia edycja imprezy, która przyciąga coraz więcej chętnych do prezentowania pysznych potraw – mówi Małgorzata Walas – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Świętajnie.
Tegoroczna rywalizacja kulinarna była specjalnym ukłonem dla miłośników mięsa wieprzowego i dziczyzny.
Łowczy okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Olsztynie i członek jury konkursowego – Romuald Amborski przyznał, że przed rywalizującymi było bardzo trudne zadanie:
Każdy ma inne podejście do mięsa. Tradycja przyrządzania dziczyzny w ostatnich latach zaginęła. Jako myśliwy muszę z przykrością powiedzieć, że w kulinarnej rywalizacji wygrała świnia.
Autor: P. Świniarski/K. Grabowska
Redakcja: A. Dybcio