Ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne Kozia Farma w audycji Po Pierwsze Gospodarka. Posłuchaj rozmowy
W audycji Po Pierwsze Gospodarka gośćmi byli Katarzyna i Grzegorz Łaski, właściciele Koziej Farmy ze wsi Złotna koło Morąga, którzy prowadzą ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne.
Gospodarstwo posiada 130 kóz i zajmuje się głównie produkcją kozich serów, jogurtów i kefirów. – Zakładając gospodarstwo od początku wiedzieliśmy i chcieliśmy, by to było gospodarstwo ekologiczne – powiedział Grzegorz Łaski.
Aby uzyskać statut gospodarstwa ekologicznego, należy przejść proces certyfikacji. Każde gospodarstwo podlega pod jednostkę, która tego dokonuje.
Właściciele Koziej Farmy starają się edukować ludzi, aby wiedzieli, co to znaczy, że produkt jest ekologiczny i jak go rozpoznać.
Posłuchaj audycji Leszka Cimocha
Redakcja: M. Rutynowski