Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Czy ma znaczenie to, w czym pijemy herbatę?

Herbata to z pewnością jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Może być podawana na ciepło i na zimno, a także z różnymi dodatkami. Jedni preferują jej picie z filiżanek, inni z kubków, a jeszcze inni ze specjalnych czarek. Czy naczynie wpływa na to jak smakują herbaty liściaste?

W czym pić herbatę?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia swojej ulubionej herbaty. Większość miłośników tego naparu ma też swoje najchętniej wybierane naczynie, z którego napój smakuje mu najlepiej. Jeśli akurat nie mamy gości, najczęściej sięgamy po kubek. Zgodnie z zasadami herbacianego savoir-vivre gorący napar powinniśmy jednak serwować gościom w filiżankach.

Herbaty liściaste parzymy wówczas w specjalnym czajniczku, a gotowy napój rozlewamy do naczyń. Ponieważ delikatna porcelana łatwo się rozgrzewa, a jednocześnie nie wchodzi w reakcje z samą herbatą, pozwala w pełni wydobyć aromat naparu. Oczywiście kubek i filiżanka to nie jedyne naczynia, jakie mają do wyboru miłośnicy herbaty. W sklepach z akcesoriami do jej parzenia znajdziemy również niewielkie marokańskie szklanki z pięknymi zdobieniami, ceramiczne lub żeliwne czarki, drewniane kubki kuksa, tureckie szklaneczki w kształcie tulipana czy też tykwy przeznaczone do parzenia yerba mate. Wybór jest bardzo duży, a kształt naczyń do herbaty pochodzących z różnych stron świata nierzadko związany jest z metodą przygotowywania naparu.

Herbaty liściaste – czy kształt naczynia ma znaczenie?

Oczywiście! Podobnie jak  przypadku wina, kształt naczynia, w jakim podaje się herbaty liściaste, pozwala wydobyć najbardziej atrakcyjne cechy napoju. Dowodem może być eksperyment, jaki przeprowadził Peter Ting. Ten londyński projektant luksusowej ceramiki w 2012 roku stworzył zestaw trzech czarek do herbaty. Jedna z nich miała proste ścianki, brzegi drugiej delikatnie wywijały się na zewnątrz, zaś trzecia była wyższa od pozostałych i zwężała się ku górze. Jak się okazało, zależnie od kształtu naczynia można podkreślić najlepszą cechę naparu.

Czarka o prostych ściankach została nazwana naczyniem równowagi, ponieważ pozwala jednorazowo dostarczyć do ust większą porcję naparu, a tym samym uzyskać najpełniejsze doznania wielozmysłowe. Czarkę o wywiniętych na zewnątrz brzegach nazwano naczyniem tekstury, ponieważ umożliwia dostarczenie napoju do określonych receptorów znajdujących się w jamie ustnej. Z kolei tę zwężającą się ku górze nazwano naczyniem zapachu, ponieważ jej kształt sprawia, że lotne olejki gromadzą się wewnątrz – w efekcie podczas picia herbaty uwydatniany jest przede wszystkim jej aromat.

Czarki o wywiniętych na zewnątrz brzegach będą więc najlepsze do zielonej herbaty – naczynia o właśnie takim kształcie znane są już od wieków w Chinach i Japonii, skąd pochodzą właśnie zielone herbaty liściaste. Pełnię aromatu herbat oolong pozwoli uwydatnić naczynie o kształcie zwężającego się ku górze kielicha, przypominające tureckie szklanki. Ma to swoje uzasadnienie, ponieważ pijana w Turcji herbata jest bardzo intensywnie parzona i mocno słodzona, atrakcyjny zapach naparu jest więc bardzo ważny. Herbaty czarne będą zaś dobrze smakować z kubków i czarek o prostych ściankach, ponieważ taki kształt umożliwia wydobycie walorów smakowych i zapachowych jednocześnie.

Co jeszcze jest ważne?

Sam kształt naczynia, w jakim podajemy herbatę, to nie wszystko. Aby gotowy napar zachwycał smakiem i aromatem, powinien być przygotowany z wysokiej jakości suszu. Właśnie dlatego zdecydowanie lepszym wyborem są herbaty liściaste, niż te pakowane w torebki. Dlaczego? Zawartość praktycznych saszetek trudno ocenić, mogą więc one zawierać niskiej jakości herbatę. Kupując liście, możemy zaś sprawdzić czy nie są one połamane, mają odpowiedni kolor, a ich zapach nie zwietrzał w wyniku nieprawidłowego przechowywania. Istotne znaczenie ma również sposób parzenia herbaty – temperaturę wody należy dobierać do rodzaju herbaty, zaś same listki powinny mieć odpowiednio dużo miejsca, co pozwoli wydobyć wszystkie zalety przygotowywanego z nich naparu.

Więcej w herbata
Bliższe spotkania – 28.11.2019 r.

Herbata, ulubiony jesienny napój Polaków oraz suplementy diety to tematy, na które z gośćmi Bliższych spotkań rozmawiały Agnieszka Lipczyńska i Izabela Malewska Może być czarna, zielona,...

Zamknij
RadioOlsztynTV