Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 24 °C pogoda dziś
JUTRO: 25 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Czarnuszka i hibiskus – sekret uodparniających naparów

Napar z hibiskusa

Nie tylko imbir, miód i cytryna mogą okazać się sprzymierzeńcami w walce z jesiennymi infekcjami. W domowej apteczce warto mieć również hibiskus i czarnuszkę.

Tę ostatnią można dodawać nie tylko do sałatek, ale również uodparniających naparów.

Zbilansowaną, bogatą w składniki mineralne i witaminy dietę warto wspomóc uodparniającymi wodami smakowymi, skomponowanymi z przypraw i owoców o odpowiednich właściwościach. Mój wybór nieprzypadkowo padł m.in. na czarnuszkę świetnie stymulującą nasz układ odpornościowy, nagietek, który działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo, czy mniszek lekarski, który dzięki wzmocnieniu układu immunologicznego zapobiega nawrotom infekcji bakteryjnych i wirusowych

– wyjaśnia w swojej książce „Zdrowe wody” dietetyk Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska.

Do tej apteczki można dodać również hibiskus. Choć zwykle kojarzy się on z kojącą pragnienie herbatą, doskonale sprawdzi się również jako antidotum na jesienne wirusy. Każdą z wód można wzbogacić o bogate w witaminę C cytrusy. Tu należy jednak pamiętać, aby dodawać je już do ostudzonego naparu.

Witamina C nie jest odporna na działanie wysokiej temperatury

– wyjaśnia dietetyk.

Jednym z proponowanych przez Anetę Łańcuchowską-Jeziorowską naparów jest ten skomponowany na bazie czarnuszki, soku z sosny i kurkumy.

Do kubka wsypujemy łyżeczkę czarnuszki i pokrojony w plasterki korzeń kurkumy. Następnie przyprawy zalewamy wrzątkiem i dolewamy ekologiczny, niedosładzany sok z sosny. Całość mieszamy łyżką i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Nasiona czarnuszki działają przeciwwirusowo, łagodząc infekcje górnych dróg oddechowych

– instruuje dietetyk.

Innym pomysłem może być napar z hibiskusa. Jeśli stał się on pamiątką z wakacji, z powodzeniem można go wykorzystać jesienią bronić się przed infekcjami. Warto taki napar wzbogacić pomarańczą i lukrecją.

 Suszone kwiaty hibiskusa z dodatkiem szczypty startego korzenia lukrecji zalewamy wrzącą wodą. Po odczekaniu aż napar ostygnie, dodajemy plaster pomarańczy. Hibiskus dzięki zawartości polisacharydów wzmacnia układ odpornościowy, dlatego napar z hibiskusem w roli głównej warto pić w jesiennym okresie wzmożonych infekcji

– wyjaśnia dietetyk Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska.

 

Autor: PAP Life
Redakcja: BSChromy

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w zioła, hibiskus
Fot. fotolia.com
Pięć roślin, które cię uzdrowią, czyli must have domowej apteczki

  Chcesz przedłużyć sobie życie i poprawić jego jakość? Różeniec górski, wąkrota azjatycka, głóg, ciemne winogrona oraz czarna jagoda - oto, czym zdaniem specjalisty ziołolecznictwa Zbigniewa...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV