Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Co dziś ugotujemy w naszej radiowej kuchni? Bądźcie z nami

Fot. A. Chmielewska

Mięso, ryby i kwiaty! Dzisiaj w radiowej kuchni będzie bogato i aromatycznie, pojawią się smaki prosto z warmińsko-mazurskich jezior i lasów. Nie zabraknie też lokalnych legend!

A to za sprawą wyśmienitego gościa środowej audycji „Radio od kuchni”, którym będzie wieloletni aktor Teatru im. S. Jaracza w Olsztynie – Maciej Mydlak. Jedną z pasji naszego gościa jest historia Warmii i Mazur oraz lokalne mity i legendy.

Maciej Mydlak jest absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie – Filia we Wrocławiu. Związany był z Teatrem Dramatycznym w Legnicy, w 1998 roku dołączył do zespołu Teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie. W 2008 roku otrzymał Teatralną Kreację Roku za rolę Wolanda i Piłata w spektaklu „Mistrz i Małgorzata”. Regularnie jest w gronie nominowanych do tej nagrody.

W dzisiejszym menu, przygotowanym przez kucharza Maćka Maciejewskiego znajdą się: schab po mazursku z powidłami śliwkowymi, zupa wędkarza z okoniami oraz naleśniki z aromatycznymi kwiatami czarnego bzu. Jednym słowem – bogactwo warmińsko-mazurskiej przyrody na talerzu!

Audycja Radio od Kuchni od 10 do 14. Poniżej znajdziecie przepisy i składniki.

SCHAB PO MAZURSKU

Składniki

  • 80 dag schabu bez kości
  • 30 dag włoszczyzny
  • 2 dag mąki pszennej
  • 2 dag bułki tartej
  • 3 dag powideł śliwkowych
  • 0,05 l wina gronowego wytrawnego
  • 4 dag oleju
  • 2 dag masła
  • sól
  • cukier
  • kilka goździków

Przygotowanie

Schab porcjować, obgotować na pół miękko w małej ilości osolonej wody z dodatkiem włoszczyzny. Następnie wyjąć z wywaru, obrumienić na oleju, włożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą. Dodać masło, powidła rozprowadzone z wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki. Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować.

ZUPA WĘDKARZA

Składniki

  • 1,5 kilograma świeżych okoni
  • 3 pomidory
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • ½ szklanki gęstej śmietany ukwaszonej
  • pęczek kopru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Dokładnie wypatrosz i umyj ryby. Pomidory zalej wrzątkiem, wyjmij po kilku minutach i zdejmij z nich skórki. Bulion przelej do garnka, zagotuj, wrzuć do niego ryby i gotuj około 45 minut. Wyjmij je, poczekaj, aż ostygną, i dokładnie zbierz z nich samo mięso, które musi z powrotem znaleźć się w garnku. Zabiel zupę śmietaną, uprzednio ją hartując poprzez dodanie kilku łyżek gorącego bulionu. Zagotuj, zdejmij zupę z ognia, dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory i posyp koprem.

Do zupy podajemy oczywiście farszynki.

NALEŚNIKI Z KWIATAMI CZARNEGO BZU

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 kiście kwiatów czarnego bzu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować. Na koniec dodać rozdrobnione kwiaty czarnego bzu i wymieszać. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

 

Więcej w radio, jedzenie, Warmia i Mazury, gotowanie, Maciej Mydlak, Maciej Maciejewski, Radio od kuchni
Bliższe Spotkania – 09.06.2021

W środowych Bliższych Spotkaniach było smacznie i zdrowo. Izabela Malewska i Maciek Świniarski zapraszają do Radia od Kuchni. Szefowi kuchni Maciejowi Maciejewskiemu towarzyszyły: wiceprzewodnicząca Koła Gospodyń...

Zamknij
RadioOlsztynTV