Ciasto marchewkowo-pistacjowe to słodka propozycja na święta
Ciasto marchewkowe w świątecznej odsłonie z dodatkiem mielonych migdałów i mielonych pistacji. Pachnące cynamonem i z pomarańczowym lukrem idealnie wkomponuje się w świąteczne menu.
Do wykonania ciasta marchewkowo-pistacjowego potrzebujemy:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g brązowego cukru
- 5 jaj
- sok i startą skórkę z jednej pomarańczy
- 170 g mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 100 g mielonych migdałów
- 120 g mielonych pistacji
- 1 łyżeczkę mielonego cynamonu
- 250 g tartej marchwi
Na polewę:
- 100 g serka mascarpone
- 200 g sera śmietankowego
- 80 g cukru pudru
- skórka z 1 pomarańczy
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Foremkę o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Masło i cukier ucieramy do uzyskania gładkiej, białej masy. Dodajemy kolejno jajka, mieszając dobrze przed dodaniem następnego. Dodajemy sok pomarańczowy i tartą skórkę pomarańczową, mąkę, mielone migdały i pistacje, cynamon i na koniec startą marchewkę. Mieszamy dokładnie.
Wlewamy do formy i pieczemy około 50 minut. Ciasto możemy sprawdzić za pomocą patyczka: wyjęty z ciasta będzie suchy. Ciasto studzimy. Na koniec przygotowujemy polewę: wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą. Nakładamy ją na już wystudzone ciasto. Wierzch ciasta obsypujemy siekanymi pistacjami.
Redakcja: BSChromy za PAP Life