Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 17 °C pogoda dziś
JUTRO: 24 °C pogoda jutro
Logowanie  

Choroba Haff pod kontrolą. Ryby z Zalewu Wiślanego bezpieczne do spożycia

Fot. A. Pastuszka

Zakończono dochodzenie epidemiologiczne w sprawie przypadków choroby Haff na Pomorzu i Warmii. Dziesięć osób było hospitalizowanych, jednak eksperci uspokajają – ryby z Zalewu Wiślanego są bezpieczne do spożycia.

Choroba Haff – nazywana też chorobą Zalewu Wiślanego – wystąpiła w maju tego roku u dziesięciu osób na terenie województw pomorskiego i warmińsko-mazurskiego. Jedna z nich wymagała dializoterapii. Wszyscy pacjenci zakończyli już leczenie szpitalne.

Próbki ryb pochodzące z regionu zbadano w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach. Wyniki nie wykazały obecności niebezpiecznych związków – takich jak metale ciężkie, pestycydy czy toksyny.

W związku z brakiem nowych przypadków zachorowań oraz pozytywnymi wynikami badań dochodzenie epidemiologiczne zostało zakończone.

Służby sanitarne – pod kierownictwem wojewodów, Głównego Inspektora Sanitarnego i inspektorów weterynaryjnych – zapewniają jednak, że sytuacja będzie nadal prewencyjnie monitorowana. Ryby z Zalewu Wiślanego można bezpiecznie spożywać – informują służby. Mimo to eksperci zalecają rozwagę i przypominają, że choroba Haff choć rzadka, może być groźna w skutkach.

Posłuchaj relacji Anety Pastuszki

Autor: A. Pastuszka
Redakcja: P. Jaguszewski

Więcej w Zalew Wiślany, Państwowy Instytut Weterynaryjny, choroba Haff
Jedno logo, wiele gmin – szukają symbolu Zalewu Wiślanego

Gminy położone nad Zalewem Wiślanym połączyły siły, by wspólnie promować region. Chcą działać pod wspólnym logiem i hasłem „Czas na Zalew”. Właśnie ruszył konkurs na zaprojektowanie...

Zamknij
RadioOlsztynTV