Bliższe Spotkania 27.06.2022
O podróżach ze zwierzętami oraz ślimakach rozmawiała z gośćmi Bliższych Spotkań Izabela Malewska.
Rozpoczęły się wakacje – czas wypoczynku i relaksu. Wielu z nas wybiera wypoczynek poza miejscem zamieszkania. Co w tym okresie zrobić ze swoim pupilem? Miłośnicy czworonogów stają przed dylematem: zostawić go pod czyjąś opieką czy zabrać ze sobą. Niektórzy wybierają to drugie. O czym należy pamiętać decydując się na wspólny wyjazd z kotem czy psem – ale nie tylko – i jak podróże znoszą nasze zwierzęta? Mówiła o tym Agata Jastrzębska, behawiorystka.
Bezskorupowe ślimaki to jedne z najczęściej występujących szkodników w naszych ogrodach. Są wszystkożerne, a ich nieposkromiony apetyt sieje spustoszenie w uprawach.
O ślimakach – tych rodzimych jak i inwazyjnych mówiła prof. Dorota Juchno z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie , biolog i zoolog.
Ślimaki to nie tylko szkodniki. Niektóre gatunki goszczą na stołach jako danie wykwintne w wielu krajach świata. Choć kojarzone są z Francją, Hiszpanią czy Włochami, to wzmianki o daniach ze ślimaków możemy znaleźć w polskiej książce kulinarnej z XVII- wieku. Dziś po latach zapomnienia wracają do łask, także na Warmii i Mazurach jako produkt lokalny. O szczegółach mówił Grzegorz Skalmowski, który jest producentem ślimaków w Krasinie koło Pasłęka.
Redakcja: K. Ośko za D. Kucharzewska