Bliższe Spotkania – 08.09.2021
Rady i propozycje dla turystów oraz „Radio od kuchni” to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiali Izabela Malewska i Maciek Świniarski.
Pogoda dopisuje i wielu z nas wybiera się do lasu na grzyby. Jakimi zasadami powinien kierować się grzybiarz i nie tylko? W Poradniku Turysty o bezpieczeństwie w lesie i zasadach korzystania ze swobodnego dostępu do polskich lasów mówi Adam Pietrzak, rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych.
Na koniec cyklu „ Rowerem po Warmii” Marek Lewiński przypomina miejsca, które uznaje za najciekawsze i najpiękniejsze. Dziś pora na Barczewko – małą miejscowość w gminie Barczewo, która zasłynęła między innymi z wykopalisk archeologicznych.
Dziś środa i kolejne gotowanie w „Radiu od kuchni”. Tym razem w menu przygotowanym przez kucharza Maćka Maciejewskiego z pomocą radiowej koleżanki Wioli Zalewskiej pojawiły się ratatuj i wołowina po kętrzyńsku oraz słodki deser – śliwki pod kruszonką z cynamonem, miodem i cytryną, z dodatkiem bitej śmietany z kawą espresso i sosem z czarnej porzeczki.
Produkty pochodzą z Gospodarstwa Ekologicznego Permakultura Skolity, który jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Prowadzą go nasi goście : Kamila Moroz i Robert Jaroszewicz, propagatorzy zdrowego żywienia, które można samemu wytworzyć.
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Kucharzewska