Bliższe Spotkania – 06.07.2022

fot. P. Getka
Radio od kuchni oraz Kajakiem przez Warmię i Mazury – to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiali Dorota Grzymska i Maciek Świniarski.
Radio od kuchni
Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn prezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie, następnie byliśmy w Elblągu, dziś Pluski i nowe potrawy. Tym razem w radiowej kuchni królują ryby. Do wspólnego gotowania zaprasza Dorota Grzymska i jej goście.
Przepisy na gołąbki z sandacza, flaczki z lina i śledzika słodko-kwaśnego przygotował Przemysław Tetyk. O restauracji i potrawach opowiadała Dorota Tetyk, od 5 lat właścicielka Smażalni Pluski.

fot. P. Getka
Dorota gotowała pod czujnym okiem kucharki pani Marioli. Będzie to śledzik słodko-kwaśny, a Maciek wyjaśnił pisownię nazwy miejscowości Pluski.

fot. P. Getka
Druga potrawa rybna, którą polecamy to flaczki z lina. Szefowa kuchni, pani Bożena instruuje Dorotę jak je przyrządzić.

fot. P. Getka
O dziedzictwie kulinarnym i żywności wysokiej jakości mówił wicemarszałek województwa Marcin Kuchciński – gość Radia od kuchni.

fot. P. Getka
Na koniec specjalność Smażalni Pluski gołąbki z sandacza.

fot. P. Getka
Kajakiem przez Warmię i Mazury
W cyklu Kajakiem przez Warmię i Mazury Ala Kulik i jej goście zachęcają do zwiedzania regionu trasami wodnymi. Wczoraj razem z przewodnikiem turystycznym Zenonem Ramatowskim, przepłynęli kajakiem malowniczą trasę rzeką Łyną ze Smolajn do Lidzbarka Warmińskiego. Dziś ruszają w dalszą podróż do Bartoszyce.

Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci Niepełnosprawnych „Podaruj dziecku radość” przy Zespole Szkół nr 1 w Giżycku
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Kucharzewska




























