Bliższe Spotkania – 06.07.2022
Radio od kuchni oraz Kajakiem przez Warmię i Mazury – to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiali Dorota Grzymska i Maciek Świniarski.
Radio od kuchni
Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn prezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie, następnie byliśmy w Elblągu, dziś Pluski i nowe potrawy. Tym razem w radiowej kuchni królują ryby. Do wspólnego gotowania zaprasza Dorota Grzymska i jej goście.
Przepisy na gołąbki z sandacza, flaczki z lina i śledzika słodko-kwaśnego przygotował Przemysław Tetyk. O restauracji i potrawach opowiadała Dorota Tetyk, od 5 lat właścicielka Smażalni Pluski.
Dorota gotowała pod czujnym okiem kucharki pani Marioli. Będzie to śledzik słodko-kwaśny, a Maciek wyjaśnił pisownię nazwy miejscowości Pluski.
Druga potrawa rybna, którą polecamy to flaczki z lina. Szefowa kuchni, pani Bożena instruuje Dorotę jak je przyrządzić.
O dziedzictwie kulinarnym i żywności wysokiej jakości mówił wicemarszałek województwa Marcin Kuchciński – gość Radia od kuchni.
Na koniec specjalność Smażalni Pluski gołąbki z sandacza.
Kajakiem przez Warmię i Mazury
W cyklu Kajakiem przez Warmię i Mazury Ala Kulik i jej goście zachęcają do zwiedzania regionu trasami wodnymi. Wczoraj razem z przewodnikiem turystycznym Zenonem Ramatowskim, przepłynęli kajakiem malowniczą trasę rzeką Łyną ze Smolajn do Lidzbarka Warmińskiego. Dziś ruszają w dalszą podróż do Bartoszyce.
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Kucharzewska