Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Mrągowo, Szczytno, Regiony
Bitwa Regionów dotarła do Piecek. „Takie wydarzenia to promocja tradycji”

Fot. M. Kwiatkowska
Bitwa Regionów to kulinarny konkurs kół gospodyń wiejskich, które prezentują tradycyjne, lokalne potrawy. Gospodynie z powiatów szczycieńskiego i mrągowskiego starały się o awans do etapu wojewódzkiego.
Koło Makówka z Piecek przygotowało gęsinę, pierogi z gęsiną podawane w towarzystwie kapusty modrej. Gęsina królowała już na stołach biskupów warmińskich, przenieśliśmy ją we współczesny świat
– powiedziała szefowa koła Emilia Fydrych.
Sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i szef Rządowego Centrum Analiz Norbert Maliszewski podkreślał konieczność promowania tradycji.
Takie wydarzenia to promocja tradycji. Trzeba promować tradycyjną kuchnię i regionalne jedzenie. Polska stoi na tradycji, jesteśmy też eksporterem żywności
– mówił.
Jak zaznaczył wicedyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie Jacek Pawlik, chodzi o to, żeby promować lokalne smaki.
Głównym celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw, produktów i kulinarnej kultury regionalnej. Bitwa Regionów to konkurs cieszący się wielką popularnością. Już dzisiaj zgłasza się do niego coraz większa ilość kół gospodyń
– zauważył.
Koło Pieckowianie przygotowało karmuszkę. Jak podkreśliła gospodyni Maria Nadolna, to danie typowe dla tych ziem.
Jest to danie jednogarnkowe, które zawiera w sobie wszystko. Jest tam mięso I duże warzyw. Jest bardzo sycące i smaczne
– dodała.
Zwyciężyło Koło Jarzębina z Cierzpięt, które przygotowało policzki wołowe.
W tegorocznej Bitwie Regionów uczestniczy 3,5 tysiąca kół gospodyń wiejskich w kraju, na Warmii i Mazurach zgłosiły się 133 koła.
Posłuchaj wypowiedzi

Fot. M. Kwiatkowska

Fot. M. Kwiatkowska

Fot. P. Getka
Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy