Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Mrągowo, Regiony, Szczytno
Bitwa Regionów dotarła do Piecek. „Takie wydarzenia to promocja tradycji”
Bitwa Regionów to kulinarny konkurs kół gospodyń wiejskich, które prezentują tradycyjne, lokalne potrawy. Gospodynie z powiatów szczycieńskiego i mrągowskiego starały się o awans do etapu wojewódzkiego.
Koło Makówka z Piecek przygotowało gęsinę, pierogi z gęsiną podawane w towarzystwie kapusty modrej. Gęsina królowała już na stołach biskupów warmińskich, przenieśliśmy ją we współczesny świat
– powiedziała szefowa koła Emilia Fydrych.
Sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i szef Rządowego Centrum Analiz Norbert Maliszewski podkreślał konieczność promowania tradycji.
Takie wydarzenia to promocja tradycji. Trzeba promować tradycyjną kuchnię i regionalne jedzenie. Polska stoi na tradycji, jesteśmy też eksporterem żywności
– mówił.
Jak zaznaczył wicedyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie Jacek Pawlik, chodzi o to, żeby promować lokalne smaki.
Głównym celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw, produktów i kulinarnej kultury regionalnej. Bitwa Regionów to konkurs cieszący się wielką popularnością. Już dzisiaj zgłasza się do niego coraz większa ilość kół gospodyń
– zauważył.
Koło Pieckowianie przygotowało karmuszkę. Jak podkreśliła gospodyni Maria Nadolna, to danie typowe dla tych ziem.
Jest to danie jednogarnkowe, które zawiera w sobie wszystko. Jest tam mięso I duże warzyw. Jest bardzo sycące i smaczne
– dodała.
Zwyciężyło Koło Jarzębina z Cierzpięt, które przygotowało policzki wołowe.
W tegorocznej Bitwie Regionów uczestniczy 3,5 tysiąca kół gospodyń wiejskich w kraju, na Warmii i Mazurach zgłosiły się 133 koła.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy