Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Będzie aktywizować, uczyć i inspirować. W Olsztynie otwarta zostanie Kuźnia Społeczna Banku Żywności
To miejsce działań ekologicznych, społecznych, rozwoju przedsiębiorczości i organizacji pozarządowych – zapowiada prezes olsztyńskiego Banku Żywności Marek Borowski.
Siedzibą Kuźni Społecznej jest budynek po byłych koszarach wojskowych. Odnowiono go dzięki funduszom unijnym oraz finansowemu wsparciu darczyńców i partnerów Banku Żywności w Olsztynie. Uroczyste otwarcie Kuźni Społecznej Banku Żywności przy ulicy Marka Kotańskiego 1 dziś o godzinie 19.
Już na ten weekend zaplanowano wydarzenie pod hasłem „Kuźnia Społeczna. Eco Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje”.
Sobota
W sobotę odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także panele dyskusyjne. Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk opowiedzą m.in. o diecie bezglutenowej i o tym, jak nawyki żywieniowe rodziców mogą wpływać na zdrowie dzieci.
Specjaliści wytłumaczą, jak radzić sobie z zajadaniem stresu i znaleźć motywację do zmian żywieniowych. Będzie się można także dowiedzieć, jak nie marnować żywności, a o diecie sportowców opowiedzą piłkarze Stomilu Olsztyn. Z kolei Kuchnia Warsztatowa będzie miejscem kulinarnych smaków i zapachów Tajlandii, Japonii i Włoch oraz Warmii i Mazur.
Niedziela
W niedzielę rodzice dowiedzą się, jak żywienie w pierwszych miesiącach życia wpływa na zdrowie dziecka i czy dzieci mogą nie jeść mięsa. Będzie też mowa o dietach i kuchni zero waste. Kucharze zaprezentują gotowanie bez marnowania, kuchnię planetarną i smaki Libanu.
Autor: P. Karpiszen
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy