Olsztyn
Znamy już najlepsze smaki Warmii, Mazur i Powiśla
21 produktów i 8 potraw nagrodzono podczas 8 finału konkursu Smaki Warmii,Mazur i Powiśla na stołach Europy.
Wyroby oceniano w trzech głównych kategoriach – pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i potrawy – i kilkunastu podkategoriach.
Pierwsze miejsce za najlepszy wyrób z ryb zajęło Gospodarstwo Rybackie w Ełku za wędzonego karpia. – To bardzo zdrowa ryba – mówi Sabina Buraczewska z gospodarstwa:
Wśród regionalnych napojów alkoholowych zwyciężyła nalewka z dzikiej czereśni przygotowana przez Emilię Piaścik z Tolkmicka: Oba wyroby nagrodzono także pucharami marszałka województwa. Puchary otrzymali także: Mariusz Kobus z miejscowości Wawrochy za mus żurawinowy z chrzanem, firma „Krys-Stan” za szlachetnego królika w asyście czerwonej kapusty z nutką cynamonu oraz chrzanowym puree i Koło Gospodyń Wiejskich w Mrocznie za karpia w skorupce z kapusty z racuchami dyniowo-cukiniowymi. Nagrody przyznało jury pod przewodnictwem Igora Marka Hutnikiewicza, dyrektora departamentu polityki jakości Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie. (kwiat/as