Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -4 °C pogoda dziś
JUTRO: -3 °C pogoda jutro
Logowanie  

Jak nie marnować żywności po świętach? Ekspert radzi

Każdego roku po świętach tysiące ton jedzenia lądują w śmietnikach. Rozwiązaniem tego problemu może być planowanie posiłków, tworzenie list zakupów i lepsze przechowywanie żywności.

Remigiusz Jasiński z Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni stwierdził, że kupujemy za dużo.

Po prostu nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Najczęstszym błędem jest gotowanie na oko. Jeśli ktoś udostępnił jakiś przepis, podzielił się nim, to te ilości mają znaczenie. Szczególnie jeśli chodzi o wypieki słodkie, cukiernictwo

– powiedział.

Szef kuchni zwrócił też uwagę na gramatury produktów w przepisach.

Jak mamy przepisy babcine, gdzie mamy zapisaną kostkę masła, to ta kostka masła dziś już nie waży 250 g. Teraz to już jest 200. Trzeba to sobie trochę zmodyfikować

– dodał kucharz.

Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności, ponad 17% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, a w skali roku marnujemy 3 miliony ton żywności. Jedzenie, które zostanie po świętach można zanieść do jadłodzielni lub zgłosić się do fundacji i organizacji, które pomagają potrzebującym.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Autor: M. Rozbicka
Redakcja: P. Jaguszewski

Więcej w niemarnowanie żywności, Remigiusz Jasiński
Elbląg. Szefowie kuchni zapraszają na bal „Serce na talerzu”

Elbląski Klub Szefów Kuchni organizuje bal charytatywny „Serce na talerzu”. - Jego ideą jest pomaganie poprzez gotowanie - mówił Remigiusz Jasiński, wiceprezes klubu. W tym roku...

Zamknij
RadioOlsztynTV