Radio od Kuchni w podróży. Zajazd „Tusinek” kolejnym przystankiem
Kolejnym przystankiem w naszej podróży szlakiem smaków regionu był Zajazd „Tusinek” w Rozogach. Zobaczcie przepisy i zdjęcia przygotowanych dań.
Zajazd położony jest na pograniczu Kurpi i Mazur. Jest firmą rodzinną złożoną z restauracji, hotelu, sklep farmerskiego, gospodarstwa oraz przetwórni mleka koziego i krowiego.
Serwuje potrawy kuchni regionalnej i lokalnej. Specjalnościami restauracji są m.in. zsiadłe mleko wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz podpłomyk, który dostał nagrodę „Perła 2008” w ogólnopolskim konkursie organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W restauracji wykorzystywane są surowce z własnego gospodarstwa: warzywa, mleko, nabiał, drób i koźlęcina. Pozostałe produkty pochodzą od lokalnych dostawców oraz Członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W części sklepu farmerskiego prowadzona jest sprzedaż mleka i warzyw oraz serów kozich i krowich.
Firma wyróżnia się jakością świadczonych usług oraz dużym zróżnicowaniem usług potwierdzonymi wieloma nagrodami i wyróżnieniami.
Zupa – spacer po ogrodzie
Składniki:
- fasolka szparagowa;
- marchewka;
- cebula;
- ziemniaki.
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżkę masła.
Ołatki
Składniki:
- ziemniaki;
- mąka pszenna;
- jajko;
- sól;
- mąka ziemniaczana;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami, formować placki i smażyć.
Koźlęcina
Składniki:
- mięso z kozy (udziec);
- czosnek;
- zioła;
- sól;
- masło.
Mięso z kozy przyprawić i odstawić na 2-4 godziny, a następnie obsmażyć na maśle, przełożyć do garnka i dusić do miękkości.