Obiad z wędzonej ryby w Jedzeniu pod lupą
W audycji Jedzenie pod lupą przyjrzeliśmy się rybom wędzonym – zarówno morskim, jak i słodkowodnym. Czy z takiej ryby można przygotować obiad? Dla naszego kucharza Maćka Maciejewskiego nie ma rzeczy niemożliwych!
Dziś propozycja jednogarnkowej potrawki z wędzonej ryby i ryżu wywodzącej się z Indii, a rozpropagowanej w Anglii – kedgeree.
Składniki:
- 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, makreli)
- 150 g ryżu basmanti lub jaśminowego
- 1 liść laurowy
- 1 duża cebula
- 150 ml mleka
- świeżo zmielony pieprzu do smaku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 40 g zimnego masła
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki posiekanej natki kolendry
- 4 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo – do podania
- 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na miękko lub półtwardo. Obieramy rybę ze skóry, jeżeli ma głowę odkładamy do skór i ości. Do głębokiej patelni wlewamy 200 ml wody i 150 ml mleka, liść laurowy i wsypujemy pół łyżeczki kurkumy oraz świeżo zmielony pieprz. Wkładamy do środka wędzone skóry i głowy (najlepiej na sicie, żeby łatwo było wyciągnąć). Mięso oddzielamy od ości na większe kawałki, przekładamy do miski, przykrywamy i gotujemy, aż płyn zacznie delikatnie wrzeć. Wyławiamy resztki i wyrzucamy. Płyn przelewamy do naczynia z miarką (będziemy potrzebować go ok. 350 ml). Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy sól i niewiele pieprz. Pamiętajmy, że na końcu możemy jeszcze doprawić.
Wsypujemy i mieszamy ryż basmati (opłukany wcześniej na sitku). Dolewamy odłożony wcześniej płyn z gotowania ryby, mieszamy (ważne, aby nie dolać od razu całego, ale dwie, trzy partie). Gotujemy ok. 12 do 15 minut na małym ogniu (lub do czasu, gdy wchłonie się cały płyn). Po tym czasie dodajemy kawałki ryby, połowę posiekanej kolendry i pozostałą łyżkę masła oraz skrapiamy limonką lub cytryną. Delikatnie mieszamy i próbujemy, czy danie jest odpowiednio słone od ryby – jeśli nie, możemy delikatnie posolić. Rozkładamy ryż na talerze. Układamy na nim połówki jajka, posypujemy kolendrą i świeżo mielonym pieprzem.
Posłuchaj audycji Jedzenie pod lupą
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski