Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

W Jedzeniu pod Lupą przepis na szybkie i pyszne ciasto

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Herbatniki lubią nie tylko dzieci, ale także gospodynie domowe, które dzięki nim „pieką” szybkie ciasta. Oto jedno z nich według przepisu naszego zaprzyjaźnionego kucharza Darka Barygi.

Ciasto kajmakowe

Składniki

  • 300 g herbatników
  • 280 g masy kajmakowej
  • 270 g zimnego serka mascarpone
  • 270 g zimnej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Polewa

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki masła

Wykonanie

Masę kajmakową rozetrzyj za pomocą trzepaczki na jednolitą masę. Mascarpone i śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią na sztywną masę. Na dnie blaszki ułóż pierwszą warstwę maślanych herbatników, które posmaruj 1/3 masy kajmakowej i 1/3 masy śmietankowej, pilnując, by się nie zmieszały. Dokładnie tak samo postępuj z druga i trzecią warstwą. Rozpuść w kąpieli wodnej składniki na polewę i posmaruj wierzchnią warstwę. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Posłuchaj Jedzenia pod Lupą

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w jedzenie, gotowanie, kucharz, ciasto, deser, przepis, jedzenie pod lupą
Bliższe Spotkania – 02.04.2024

Gdzie po świętach możemy oddać nadwyżki jedzenia? Jak podzielić się z innymi? O tym z gośćmi Bliższych Spotkań Radia Olsztyn rozmawiali Izabela Malewska i Maciej Świniarski....

Zamknij
RadioOlsztynTV