Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE, Audycje, Jedzenie pod lupą
Zdrowy chleb według szefa kuchni Darka Barygi
Tym razem na potrzeby audycji, której tematem przewodnim był chleb – kucharz Darek Baryga proponuje jego zdrową wersję bez mąki i cukru.
Taki chleb to świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka nasyci nas na długo. Można robić na nim kanapki tak jak z tradycyjnego bochenka chleba. Może być też świetną propozycją na podwieczorek, podając go o z twarogiem, masłem orzechowym lub z dżemem.
Składniki
- 4 jajka
- 80 g orzechów laskowych
- 60 g migdałów
- 50 g białego sezamu
- 90 g pestek słonecznika
- 100 g ziaren lnu
- 80 g pestek dyni
- 50 g suszonych wiśni
- 5 ml oleju rzepakowego
- 3 g soli
Sposób przygotowania
Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wykładany papierem do pieczenia. Następnie smarujemy olejem rzepakowym. Piekarnik nastawiamy do rozgrzania 160° Celsjusza.
Orzechy laskowe i migdały wkładamy do blendera a następnie rozdrabniamy przez kilka sekund do uzyskania mąki orzechowej. Orzechy przesypujemy do miski i dodajemy odmierzone pozostałe składniki. Jajka mieszamy w szklanej misce i dodajemy do orzechów z ziarnami.
Masę na chleb z ziarnami przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut. Po upieczeniu chleba z ziarnami odstawiamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia bez wyjmowania z keksówki. Dzięki temu nie będzie się kruszył po upieczeniu.
Posłuchaj przepisu
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Grzymska