Audycje, Jedzenie pod lupą
Śledzik według szefa kuchni Darka Barygi
W audycji Jedzenie pod Lupą mamy niespodziankę. W każdą sobotę kucharz Dariusz Baryga, który współpracuje z nami w audycji Radio od Kuchni, będzie prezentował swój autorski przepis na produkt, który jest „bohaterem” audycji Doroty Grzymskiej.
Jako pierwszy jest przepis na śledzika według Darka.
Składniki:
- śledzie solone na tacce
- szklanka mleka
- 50 ml rumu
- 30 gr rodzynek
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka musztardy miodowej
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- jabłko
- awokado
- garść prażonych pestek słonecznika
- 200 ml oleju rzepakowego
- ciasteczka korzenne
- czarnuszka
- papryczka chili
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy szklankę mleka i rum oraz rodzynki. Gotujemy kilka minut i przecedzamy. Przygotowujemy sos. Siekamy koperek, dodajemy 2 ząbki czosnku, łyżkę musztardy, wyciśnięty sok z połówki cytryny, 2 łyżki miodu. Energicznie mieszamy, wlewając małą strużką olej rzepakowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Śledzie wykładamy na papierowy ręcznik, by odciekły. Kroimy w kostkę. Dodajemy twarde jabłko i awokado także pokrojone w kostkę. Do tego dosypujemy wcześniej obgotowane w mleku i posiekane rodzynki oraz garść prażonych pestek słonecznika. Całość polewamy sosem i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami korzennymi, czarnuszką i pokrojoną papryczką chili.
Smacznego!
Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska