Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: -2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Śledzik według szefa kuchni Darka Barygi

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

W audycji Jedzenie pod Lupą mamy niespodziankę. W każdą sobotę kucharz Dariusz Baryga, który współpracuje z nami w audycji Radio od Kuchni, będzie prezentował swój autorski przepis na produkt, który jest „bohaterem” audycji Doroty Grzymskiej.

Jako pierwszy jest przepis na śledzika według Darka.

Składniki:

  • śledzie solone na tacce
  • szklanka mleka
  • 50 ml rumu
  • 30 gr rodzynek
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy miodowej
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • jabłko
  • awokado
  • garść prażonych pestek słonecznika
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • ciasteczka korzenne
  • czarnuszka
  • papryczka chili

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlewamy szklankę mleka i rum oraz rodzynki. Gotujemy kilka minut i przecedzamy. Przygotowujemy sos. Siekamy koperek, dodajemy 2 ząbki czosnku, łyżkę musztardy, wyciśnięty sok z połówki cytryny, 2 łyżki miodu. Energicznie mieszamy, wlewając małą strużką olej rzepakowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Śledzie wykładamy na papierowy ręcznik, by odciekły. Kroimy w kostkę. Dodajemy twarde jabłko i awokado także pokrojone w kostkę. Do tego dosypujemy wcześniej obgotowane w mleku i posiekane rodzynki oraz garść prażonych pestek słonecznika. Całość polewamy sosem i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami korzennymi, czarnuszką i pokrojoną papryczką chili.
Smacznego!

 

Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska

Więcej w audycja, przepis, jedzenie pod lupą
Maski karnawałowe. Słuchaj audycji Dziecinada

W kolejnym wydaniu audycji Dziecinada postanowiliśmy porozmawiać o tradycji karnawału. W tym wyjątkowym okresie odbywają się pochody, maskarady i różnorodne bale. Staramy się na nich jak...

Zamknij
RadioOlsztynTV