Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Wiosenna sałatka z pierwszymi polskimi truskawkami

Fot. PAP

Pojawiają się już pierwsze polskie truskawki. Są jeszcze zbyt drogie, by upiec z nich ciasto lub przygotować mus, ale możemy sobie pozwolić, by garść truskawek dodać do wiosennej sałatki

Truskawki w sałatce dobrze komponują się z kurczakiem pieczonym w ostrych przyprawach, serem mozzarella czy różnymi warzywami. Cięższym potrawom dodają lekkości, a warzywnym sałatkom – słodko-kwaśnego, delikatnego smaku. Z dodatkiem truskawek możemy przyrządzić sałatkę brokułową.

Do jej przygotowania potrzebujemy: 1 brokuł średniej wielkości, 4 liście sałaty lodowej, 10-12 truskawek, opakowanie serka mozzarella w kulkach, po pół pęczka szczypiorku i koperku, listki bazylii lub mięty, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki majonezu.

Brokuł, podzielony na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, studzimy. Siekamy koperek i szczypiorek.

W salaterce mieszamy: brokuły, kulki mozzarelli podzielone na połówki, truskawki przekrojone na połówki, sałatę lodową porwaną na małe kawałki, szczypiorek i koperek. Solimy i pieprzymy do smaku. Z truskawkami wspaniale skomponuje się świeżo zmielony pieprz, który ma mocniejszy aromat. Mieszamy, a na koniec dodajemy majonez. Osoby wystrzegające się majonezu mogą dodać oliwę z oliwek i odrobinę soku z cytryny. Sałatkę dekorujemy listkami bazylii lub mięty.

Autor: PAP Life
Redakcja: A. Podbielska

Więcej w truskawki, sałatka
Nie masz ani czasu, ani nic w lodówce? Głód zaspokoi sałatka SOS

  Komu nie zdarzyło się znaleźć w lodówce tylko światła? "W prawdziwym polskim domu zawsze znajdą się ziemniaki" - zauważa coach żywienia Agnieszka Mielczarek i proponuje...

Zamknij
RadioOlsztynTV