Aktualności, Aplikacja mobilna
Jak nie zmarnować świątecznego jedzenia. Cztery proste zasady
Banki Żywności przeprowadził badania, z których wynika, że w ciągu roku każda polska rodzina wyrzuca do śmieci sto kilogramów jedzenia.
Beata Ciepła z Banku Żywności zaznacza, że wielu Polakom zdarza się kupować więcej niż potrzebują, a wystarczy postępować według zasady „cztery razy P”:
Po pierwsze Planowanie – starajmy się kupić to, co jest potrzebne i nie dać się uwieść promocjom. Przechowywanie żywności – niestety nawet i w lodówce układamy na złych półkach. Jeżeli okaże się, że po świętach zostały nam jakieś resztki, to możemy przygotować smaczne dania, czyli Przetwarzanie. I czwarte P – Podzielmy się, gdy czegoś mamy za dużo.
W Polsce marnujemy 9 i pół miliona ton żywności rocznie.
Posłuchaj relacji
Autor: P. Karpiszen/IAR
Redakcja: A. Podbielska