Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Łosoś według Radiowego Mistrza

Krzysztof Gradzewicz to wieloletni szef kuchni Restauracji na Pięterku w Rozgłośni Radia Olsztyn. Ale to nie jedyne jego zajęcie. Jest także szefem kuchni Restauracji Columb w Ostródzie. Na swoim koncie ma szereg nagród i tytułów, m.in.: dwukrotnie zajął I miejsce w Konkursie Na najlepszą Potrawę z Ziemniaków w Ostródzie 2011 i 2012 , czy I miejsce w Konkursie Dziennikarzy Na najlepszą zupę rybną Guzowy Piec 2012 . Bierze udział w Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2012 w Erfurcie wraz z Pomerania Culinary Team of Poland. Znany jest także z tego, że szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Jego specjalizacją jest kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie, kuchnia Fusion, molekularna, tajska, meksykańska i włoska.

Dziś Krzysztof pseudonim „Dzidziuś” przygotuje łososia na sałacie według swojego pomysłu:

Składniki:

łosoś surowy, sałaty: rzymska, roszponka, lodowa, truskawki, pomidory, ogórek świeży, gruszka, cytryna, pomarańcza, buraki, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, miód, czosnek, sól, pieprz i świeże zioła: bazylia, pietruszka i koper.

Najpierw przygotowujemy sosy:

Emulsja z buraków jako podłoże do dekoracji talerza: buraki upiec w piekarniku w folii aluminiowej. Skropić uprzednio oliwą, dodając sól, cukier i zioła. Wystudzone buraki zmiksować z kilkoma łyżeczkami oliwy, sokiem z cytryny lub pomarańczy, szczyptą soli i łyżeczką cukru.

Sos winegret do polania sałaty: sok z cytryny lub z pomarańczy wymieszać z solą (bo sól w tłuszczu się nie rozpuszcza), oliwa z oliwek, dwa ząbki czosnku, truskawki (można też dodać trochę kiwi i jabłko), świeże zioła: bazylia, pietruszkę, koper.

Karmelizowana gruszka do sałaty:

Obrane kawałki gruszki położyć na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy zaczną skwierczeć dodać parę łyżeczek miodu i smażyć na złoty kolor.

Na talerz pędzlem nanieść emulsję z buraków, położyć na to sałaty, pokrojone pieczone buraki, pomidory, ogórek. Dodać karmelizowaną gruszkę.

Na końcu smażymy rybę, najpierw od strony mięsa, a potem od strony skórki. Gdy skórka będzie chrupiąca, zdejmujemy rybę z patelni i kładziemy na sałatę. Sos winegret podawać w sosjerce lub polać sałatę przed położeniem ryby.

Posłuchaj audycji:

Więcej w ryba, Slider, truskawki, łosoś
Katyń… ocalić od zapomnienia

W olsztyńskim ratuszu odbyło się spotkanie "Katyń... ocalić od zapomnienia". Był m.in. apel poległych, wystąpienia okolicznościowe i występy artystyczne dzieci z przedszkola nr 37. Przed Wojewódzkim...

Zamknij
RadioOlsztynTV