Mikołajki zapraszają na pyszne jedzenie
Mikołajki to dobre miasto dla prowadzących działalność gastronomiczną – przekonują właściciele restauracji i punktów z jedzeniem.
Sezon pozwala im na utrzymanie lokalu przez pozostałe miesiące bez konieczności dokładania. Tymczasem w trakcie sezonu zatrudnienie w branży gastronomicznej zwiększa się kilkukrotnie – mówi Karol Szczepaniak – właściciel restauracji w Mikołajkach.
Karol Szczepaniak podkreśla, że turyści chcą zjeść przede wszystkim potrawy charakterystyczne dla Mazur, w tym między innymi smaczną rybę. Popyt jest, a ten z kolei powoduje wzrost podaży.
W tym sezonie turystycznym Mikołajki przyjmą około 8 tysięcy turystów w pokojach hotelowych i 3600 żeglarzy. W pierwszym tygodniu lipca w Mikołajkach i okolicach odbędzie się 72. Rajd Polski.
(mlew/łw)