Wydział Nauki o Żywności świętuje 80 lat. UWM gospodarzem prestiżowej sesji naukowej
Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego obchodzi swoje 80-lecie. Przeniesiono go w 1945 roku do Olsztyna z Wyższej Szkoły Rolniczej w Cieszynie, gdzie razem z mleczarstwem i wydziałem rolnictwa stały się zaczątkiem naszej uczelni.
Zdaniem rektora UWM dr. hab. Jerzego Przyborowskiego jest to jeden z najbardziej prężnych wydziałów na tutejszej uczelni.
Wydział Nauki o Żywności jest wyjątkowym wydziałem. Jest niesamowicie silnie związany z praktyką, z biznesem, bardzo dynamicznie rozwijający się, bardzo dobrze wyposażony w infrastrukturę badawczą. Wydział, który może się poszczycić doskonałą współpracą międzynarodową
– podkreślił Przyborowski.
Obecnie na Wydziale Nauki o Żywności studiuje ponad 300 osób na trzech kierunkach: technologii żywności i żywienia człowieka, bezpieczeństwa i certyfikacji żywności oraz
gastronomii-sztuce kulinarnej. Jak przyznała dziekan dr inż. hab. Justyna Żulewska, największym wyzwaniem wydziału jest rekrutacja i zachęcenie młodych ludzi do studiowania tego kierunku.
Robimy tutaj mapowanie problemu. Chcemy podjąć konkretne kroki, przede wszystkim akcje promocyjne skierowane do potencjalnych studentów w zasadzie z województw ościennych, bo takie mamy statystyki, że nasze kierunki najczęściej wybierają studenci województwa warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i ościennych
– dodała.
Wydarzeniu jubileuszowemu towarzyszy 47. Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, podczas której naukowcy i praktycy z całego kraju zaprezentują najnowsze osiągnięcia w obszarze technologii żywności i żywienia. Konferencję zapoczątkowały obchody 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności UWM, na której obecny był m.in. absolwent tego wydziału minister nauki i szkolnictwa wyższego Marcin Kulasek.
Wielu absolwentów pracują nie tylko w naszym rodzimym polskim przemyśle przetwórczym, ale również na całym świecie. Dodatkowo sesja naukowa skupiająca naukowców, badaczy, ale również studentów z całego kraju po to, żeby pokazać jak ważny jest przemysł przetwórczy, jak ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe, jak ważne jest, żeby szkolić w tych kierunkach studentów, żebyśmy mieli absolwentów, którzy będą dalej umacniać właśnie tą dziedzinę gospodarki
– powiedział.
Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk odbywają się cyklicznie co dwa lata w różnych krajowych ośrodkach akademickich związanych z naukami o żywności i żywieniu. Współorganizatorami tegorocznej jest Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski































