Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie  

Wydział Nauki o Żywności świętuje 80 lat. UWM gospodarzem prestiżowej sesji naukowej

Fot. D. Grzymska

Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego obchodzi swoje 80-lecie. Przeniesiono go w 1945 roku do Olsztyna z Wyższej Szkoły Rolniczej w Cieszynie, gdzie razem z mleczarstwem i wydziałem rolnictwa stały się zaczątkiem naszej uczelni.

Zdaniem rektora UWM dr. hab. Jerzego Przyborowskiego jest to jeden z najbardziej prężnych wydziałów na tutejszej uczelni.

Wydział Nauki o Żywności jest wyjątkowym wydziałem. Jest niesamowicie silnie związany z praktyką, z biznesem, bardzo dynamicznie rozwijający się, bardzo dobrze wyposażony w infrastrukturę badawczą. Wydział, który może się poszczycić doskonałą współpracą międzynarodową

– podkreślił Przyborowski.

Obecnie na Wydziale Nauki o Żywności studiuje ponad 300 osób na trzech kierunkach: technologii żywności i żywienia człowieka, bezpieczeństwa i certyfikacji żywności oraz
gastronomii-sztuce kulinarnej. Jak przyznała dziekan dr inż. hab. Justyna Żulewska, największym wyzwaniem wydziału jest rekrutacja i zachęcenie młodych ludzi do studiowania tego kierunku.

Robimy tutaj mapowanie problemu. Chcemy podjąć konkretne kroki, przede wszystkim akcje promocyjne skierowane do potencjalnych studentów w zasadzie z województw ościennych, bo takie mamy statystyki, że nasze kierunki najczęściej wybierają studenci województwa warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i ościennych

– dodała.

Wydarzeniu jubileuszowemu towarzyszy 47. Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, podczas której naukowcy i praktycy z całego kraju zaprezentują najnowsze osiągnięcia w obszarze technologii żywności i żywienia. Konferencję zapoczątkowały obchody 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności UWM, na której obecny był m.in. absolwent tego wydziału minister nauki i szkolnictwa wyższego Marcin Kulasek.

Wielu absolwentów pracują nie tylko w naszym rodzimym polskim przemyśle przetwórczym, ale również na całym świecie. Dodatkowo sesja naukowa skupiająca naukowców, badaczy, ale również studentów z całego kraju po to, żeby pokazać jak ważny jest przemysł przetwórczy, jak ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe, jak ważne jest, żeby szkolić w tych kierunkach studentów, żebyśmy mieli absolwentów, którzy będą dalej umacniać właśnie tą dziedzinę gospodarki

– powiedział.

Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk odbywają się cyklicznie co dwa lata w różnych krajowych ośrodkach akademickich związanych z naukami o żywności i żywieniu. Współorganizatorami tegorocznej jest Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski

Więcej w UWM, jubileusz, 80-lecie, sesja naukowa, Wydział Nauk o Żywności
Z pasji do wspólnoty. 20 lat Zlotu Aniołów w Aniołowie

Gośćmi Porannych Pytań w elbląskiej redakcji Radia Olsztyn byli Halina Cieśla, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Aniołowo oraz Zbigniew Cieśla, sołtys Aniołowa. Pretekstem do spotkania...

Zamknij
RadioOlsztynTV